Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Šebířov (obec) [6644]



Obec Šebířov leží cca 25 km severně od okresního města Tábora, na samé hranici Jihočeského kraje, ke kterému územně patří. Příslušnou Obcí s rozšířenou působností je Město Tábor a Pověřeným obecním úřadem Město Mladá Vožice.
Správní území současné Obce Šebířov se rozkládá na čtyřech katastrálních územích o celkové výměře 2321 ha, do kterých patří 11 místních částí a to Šebířov, Skrýšov, Popovice, Záříčí, Vosná, Křekovice, Lhýšov, Křekovická Lhota, Kříženec, Vyšetice a Vrcholtovice.
Ke dni 1.7.2010 bylo v obci přihlášeno k trvalému pobytu 365 obyvatel. Velkou měrou se na životě v obci podílí chalupáři a chataři. Z celkového počtu 250 objektů bydlení slouží cca 120 k trvalému bydlení a 130 k rekreaci.
Střediskem pro celé správní území je Šebířov, kde je sídlo obecního úřadu. V téže budově je umístěna i obecní knihovna. Dominantou Šebířova je kostel sv.Havla s přilehlým hřbitovem. Pro sportovní vyžití slouží tenisový kurt, volejbalový kurt a fotbalové hřiště. Místní občané mohou využíval plynofikaci, veřejný vodovod a větší část vesnice též kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod. Spodní částí Šebířova protéká řeka, Vlašimská Blanice a za ní se tyčí dva kopce, zvané Vrch a Husí Hora.
Druhou největší místní částí jsou Vyšetice, kde najdete obchod i hospodu, dále pak víceúčelové hřiště a na úhledné návsi kapličku. Kostelem a hřbitovem patří do Vrcholtovic. Rovněž občané Vyšetic mohou využívat veřejný vodovod a kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod. Trochu stínem této místní části obce je nevyužívaný a chátrající objekt Zámku, který je součástí bývalého velkostatku.
Obec Šebířov, v takové podobě jako je nyní, vznikla v roce 1974 sloučením bývalých Místních národních výborů Šebířov a Vyšetice.

Paměti o osadě Šebířovské

Počátek a dějiny osady Šebířovské, která náleží mezi nejstarší ve svém okolí jsou nám méně známy, a tak původ a minulost vychází spíše z domněnek a zmínek, tu a tam se vyskytujících. Mnozí, až méně spolehliví kronikáři připisují založení Šebířova bývalému biskupu Severiusovi, který biskupoval jako šestý biskup pražský v letech 1030 - 1067 a jemuž Šebíř říkali. Dokládají, že dal vystaviti ves, kterou od jména svého Šebířov nazval.
První zmínky o osadě Šebířov však nalezneme v historických pramenech z r.1318, kde se uvádí, že zde byla tvrz, rodinné sídlo Šebířovských z Šebířova, jedné z nejstarších a nejvzácnějších rodin vladyckých v Čechách. Kostel Šebířovský uvozuje se v popisu arcidiecéze Pražské z roku 1344 - 1350.
Během staletí se měnili vlastníci Šebířova, a tak posledními byla od roku 1678 Hrabata z Kúenburgu.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Šebířov (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)