Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Košice (obec) [6592]



První zmínka o obci Košice pochází z roku 1252. Majitelé vsi se různě měnili, původně patřili k hradu Choustník, r.1454 přešli pod Brandlín.
V 15.století zde byli dva páni, část patřila zemanskému dvoru Jana Rohlíka, zbytek obce držel Kunštát z Tučap.
Po vlastnictví Choustníku v letech 1547 až 1594 přešly Košice do vlastnictví Tábora. Pak se ještě několikrát změnil majitel, ať to byla Planá nebo později , až do 19.stol., zemanský dvůr v Želči.

Škola zde byla zřízena již v roce 1787,  v r.1874 se rozšířila na dvojtřídní a od r.1874 dokonce na trojtřídní. Prvním řídícím učitelem byl Josef Želivský.
Jedné louce se říka Žižkovka a pověst o ní vypravuje, že na ní odpočíval Žižka, když jezdíval na Choustník. Ve trati U rybníka na cestě k Plané se zjevoval na baště vodník a ukazoval dětem barevné pentličky. 
Tolik pověsti. Historie však zdokumentovala i jiné události.

Když v r. 1873 kopali v č.p. 1 jámu na brambory, narazili na klenutí, pec a škváry. Historikové usuzují, že zde býval lihovar. Zde se našly i zbytky brány, ze které pošta koňmo za 1,5 hodiny doručila poštu do Soběslavi.
V r.1872 u brandlínského lesa při lámání skály  vykopali šavli, nůž a palici.
Později byla na jednom poli vyorána mosazná deska s obrazem císařovny Marie Teresie,  u kříže na silnici do Tučap byla vykopána jáma a v ní nalezeny lidské a koňské kosti z období napoleonských válek / r.1803/.
Kaple sv. Anny byla vystavěna v r.1884 za starosty Václava Sýkory. Oltář kaple zdobí obraz děkana Bedřicha Kamarýta z Deštné.

Podle údajů politického adresáře z roku 1900 měla naše obec 768 obyvatel, Borek 55 a Doubí 144 obyvatel, velkou většinou katolického vyznání. V r.1930 byla obec popisována jako největší v soběslavském okrese, její katastr měřil 1046 ha. Obci patřilo 18,5 ha pozemků, kovárna,   pastouška, chudobinec, 2 školní budovy a hasičská schráň.
V  místě je uváděna trojtřídní škola, 2 hostince, 3 obchody, 2 obuvníci, kolář, krejčí, pekař, kovář, také ochotnický a  hospodářský spolek.

Hasičský sbor byl založen v r. 1903 působením zdejšího učitele Jos. Lišky a starosty obce Josefa Mináře.
Dělnický sportovní klub byl založen v r. 1932 a pamětníci si   vzpomínají  na  fotbalová  utkání, hřišti se říkalo  Na zájezdku a hrálo se naboso.

Od 15.června 1931  měla obec poprvé autobusové spojení s Táborem, a to jednou denně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kosice (obec) Hradec Králové
obec, osada Košice (obec) Kutná Hora
obec, osada Košice (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)