Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chotoviny (obec) [6583]



Obec Chotoviny najdete v jižních Čechách, 10 km severně od historického města Tábora.Tvoří ji 12 osad - Beranova Lhota, Broučkova Lhota, Červené Záhoří, Chotoviny, Jeníčkova Lhota, Liderovice, Moraveč u Chotovin, Polánka, Rzavá, Řevnov, Sedlečko a Vrážná. V současné době zde žije asi 1700 obyvatel.
K nejvýznamnějším památkám obce patří kostel sv. Petra a Pavla, zámek rodiny Nádherných s parkem a kostel Sboru církve československé husitské.
Děti zde mohou navštěvovat mateřskou školu a devět tříd základní školy. Zdravotní péči zajišťují ordinace dětské, praktické a zubní lékařky. V provozu je i lékárna. Sportovnímu vyžití slouží sportovní hala, kuželník, fotbalové hřiště a antukový tenisový kurt. Malebná krajina v okolí obce láká k vycházkám i projížďkám na kole. K největším společensko-kulturním akcím pořádaným v obci patří zejména zahrádkářská výstava (květen), chotovinská pouť (červen) a Chotovinské slavnosti (srpen). V obci existuje široká nabídka spolkové činnosti.

Podniká zde řada firem a živnostníků.
Vzhledem k výhodné poloze obce (sjezd z dálnice D3, železnice Tábor-Praha a pozemkům, které jsou v územním plánu Chotovin vyčleněny pro průmyslovou zónu) existují předpoklady pro další rozvoj podnikatelské činnosti a tím i rozvoj celé obce.

Nejstarší písemná zmínka o Chotovinách pochází z 2.července roku 1266. Ve sporu Hynka z Vlašimě a Racka z Tožic se totiž připomíná svědek Bořislav z Chotovin a později roku 1318 i Řivín z Chotovin. Chotoviny, ale byly zřejmě osídleny podstatně dříve. Poznámka ve farní kronice z roku 1765 říká, že místní římsko-katolický kostel byl postaven již v létech 990 až 1000. Důkazem tohoto tvrzení jsou i nálezy lidských kostí a bronzových náušnic, jež se našly v okolí kostela ve dvacátých letech našeho století. Kostry patřily podle archeologů už prvním křesťanům z 9. až 12. století. Na území dnešní obce se nacházely dvě osady. Chotoviny na kopci okolo kostela a Vlkančice jižně od stávajícího zámku. Časem obě vsi splynuly a od 16. století se používá jednotný název Chotoviny. Vesnici Chotoviny i s dvorem dal roku 1345 král Jan Lucemburský za dluhy pánům z Rožmberka a v jejich držení zůstala až do 16. století. V místech chotovinského zámku stála tvrz, o níž se píše v roce 1407, kdy je připomínán spor majitele Peška. Tvrz měnila v průběhu dalších 200 let často majitele. Až roku 1611 ji spolu s vesnicí Vlkančice koupil Bohuslav Víta ze Rzavého a stal se tak vlastníkem celého chotovinského statku.

Z dalších významných držitelů Chotovin nelze opomenout Vratislava z Mitrovic a zejména kardinála kašpara Migazziho, který získal Chotoviny v roce 1768. Na místě staré tvrze vybudoval Migazzi v letech 1770 až 1780 klasicistní zámek. Větších oprav se dostalo i kostelu. V letech 1781 až 1786 byla přistavěna věž a původně gotický kostel byl přestavěn. Stopy po gotickém kostele jsou dodnes patrny v presbytáři a hlavně v půdním prostoru. Z gotické doby se zachoval i svatostánek s hlavou Krista. Hrabě Migazzi postavil také nynější faru, což dokazuje kryptogram nad vchodem. Roku 1806 koupil panství pražský občan Jan Nádherný, později povýšený do šlechtického stavu. Jeho potomci pak zůstali v Chotovinách až do roku 1945. Baron Nádherný dal zámku novorenesanční podobu. Ke kostelu přistavěl i empírovou hrobku ve stylu dórského chrámku. Významným počinem barona Nádherného bylo i založení zámeckého parku. Park o celkové rozloze 22,5 ha vybudoval baron Nádherný v první polovině 19. století a dnes je pro svou vysokou dendrologickou hodnotu evidován jako památka I. kategorie. Škola vznikla v Chotovinách při obsazení fary ke konci 17. století. Zpočátku se učilo po chalupách, později byla škola umístěna v domě čp. 3 u kostela. Se stavbou jednopatrové školní budovy se začalo za přispění barona Nádherného roku 1809. Škola byla na dlouhou dobu dvoutřídní. Dětí však stále přibývalo, a tak se za přispění školní obce postavila v roce 1882 nová školní budova. Ve výčtu význačných staveb nelze opomenout stavbu kostela Sboru církve československé husitské, která byla dokončena v roce 1924. V roce 1856 se začala stavět železniční dráha z Prahy do Vídně a v roce 1871 už projížděl Chotovinami první vlak.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chotoviny (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)