Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chvalíkovice (obec) [6499]



Obec Chvalíkovice se rozkládá v místě přechodu severního svahu předhůří Nízkého Jeseníku do údolní nížiny řeky Moravice, asi 7 km jižně od centra města Opavy. Historicky patří na území bývalého Opavského knížectví a Slezska. Intravilán obce leží v nadmořské výšce 290 až 350 m. Katastrální  území obce Chvalíkovice se rozkládá na ploše asi 4,5 km2 v nadmořských výškách 255 m.n.m. až 413 m.n.m. Počet obyvatel je již delší dobu poměrně stabilní a pohybuje se kolem čísla 690.

První zmínka o Chvalíkovicích, které byly součástí Hradeckého panství, je z roku 1445. Krátce nato se Chvalíkovice stávají majetkem kostelů (sv. Vojtěcha a sv. Jiří) a majitele postupně měnily až do zrušení poddanství.
Chvalíkovice byly vždy ryze českou obcí. Maminky dětí obecné školy si dokonce v průběhu 2. světové války vynutily existenci české školy v obci.
Během osvobozovacích bojů na konci druhé světové války byla obec značně poškozena. Celá řada občanů v jejich průběhu přišla o život. Dne 24. dubna 1945 byly Chvalíkovice osvobozeny Rudou armádou.
Zničené Chvalíkovice nalezly po skončení II.světové války obětavou pomoc v představitelích a řadových občanech města Železný Brod, kteří poskytli chvalíkovickým nezištnou materiální podporu a přiložili ruku k dílu při odstraňování následků války. Toto „kmotrovství“, které vzniklo v roce 1946, se postupně změnilo v přátelství mezi představiteli, organizacemi a občany obou obcí.
Obec je spádována na Opavu, ale historické vazby má také k Hradci nad Moravicí, pod jehož farnost stále patří .
Až do 20. století se jednalo o malou obec se selskými usedlostmi po obou stranách ulice, orientované po spádnici k severu přivráceného svahu a uprostřed rozšířené na náves. K rozšíření obce do stran došlo až v minulém století, především v jeho 2. polovině.
V roce 1860 byla uprostřed návsi postavena malá přízemní škola a naproti ní  v r. 1865 kaple sv. archanděla Michaela. V roce 1895 byla postavena na horním konci hasičská zbrojnice. Protože stará škola přestala vyhovovat, nahradila ji v roce 1926 dvoutřídní jednopatrová škola pro nižší stupeň.

Místní žáci navštěvovali nejdříve školu v Hradci nad Moravicí. Od roku 1780 školu ve Vršovicích a od r. 1860 do r. 1979 navštěvovaly nižší ročníky vlastní školu ve Chvalíkovicích.

Zájem o sport vyústil v 50. letech ve svépomocnou výstavbu areálu fotbalového hřiště a poté sokolovny. K ní byla později přistavěna kuželna. V r. 1968 si občané v rámci akce Z postavili obchod s restaurací.
Po odchodu žáků ZŠ do nově vybudované základní školy v Raduni začíná prostory místní školy využívat mateřská škola. Ta předtím sídlila ve víceúčelovém objektu společně se školní jídelnou, místním národním výborem a jedním bytem. Objekt byl předán do užívání v roce 1973. Uvolněné prostory od r. 1993 slouží zdravotnímu středisku a kadeřnictví.
V roce 1976 se Chvalíkovice stávají součástí velké Opavy, jejíž městskou částí zůstávají až do r. 1991, kdy se občané v referendu opět vyslovili pro samostatnou existenci obce.

Do druhé poloviny 20. století byli občané zaměstnáni převážně jako samostatní zemědělci. V padesátých letech došlo k založení JZD. Místní družstvo se později stává součástí JZD se sídlem v Kylešovicích. V obci byl vybudován zemědělský areál, který byl průběžně doplňován o nové objekty, včetně kuchyně s jídelnou. V sedmdesátých a osmdesátých letech se rozvíjí přidružená průmyslová výroba. Po r. 1989 dochází k postupné k redukci využití areálu. Část soukromých vlastníků pozemků se vrátila k zemědělské malovýrobě. V současnosti v areálu bývalého ZD zůstala prakticky jen drobná kovovýroba.
Před rokem 1989 byl v dolní části obce jeden větší obchod se smíšeným zbožím a hostincem. V současné době existují v obci dva menší obchody s potravinami, dvě restaurace, dvě kadeřnictví, opravna obuvi a řemeslníci zejména z oblasti stolařství, zednických prací a autoservisu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chvalíkovice (obec) Opava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)