Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lipina (obec) [6448]



Obec Lipina se nachází ve střední hornaté části Nízkého Jeseníku 4 km od města Šternberk, v nadmořské výšce 490 m.n.m. Tvoří ji dvě části - část Lipina a část Stachov.

Nejstarší zpráva o existenci obce pochází z roku 1296, kde jsou obě části obce pojmenovány jako Lipinie a Stachova ves. Obě obce patřily Šternberskému panství až do zrušení poddanství. V roce 1850 byly začleněny do okresu Šternberk. Původní osídlení bylo převážně české, avšak od 14. století docházelo k zabydlování německými osadníky. V roce 1854 zde žilo celkem 252 obyvatel. V roce 1867 větší část obce vyhořela. V roce 1938 se stává Lipina i Stachov součástí Šternberského landráru v rámci Velkoněmecké říše. V sedmdesátých letech byly Lipina se Stachovem přičleněny ke Šternberku.

Lipina se osamostatnila po referendu vypsaném v obou obcích v roce 1990. V roce 1996 oslavila obec 700 let od první písemné zmínky o Lipině a Stachovu , která se nachází v listině uložené v archivu města Olomouce.

Obec je známá automobilovými závody do vrchu Ecce Homo, jejíž trať prochází územím obce. Prochází tudy značené turistické a cykloturistické trasy. Okolí je známé kvalitními lyžařskými terény, lesy oplývají bohatou flórou a na podzim je rájem houbařů. Ve středu obce je kaple se zvonicí, nedaleko níž se nachází pomník obětem 1.světové války se jmény padlých občanů Lipiny a Stachova.

V obci je nově postavený obchod se smíšeným zbožím, hospůdka "U Kapličky" a bistro nacházející se u fotbalového hřiště. V dolní části obce je zahrádkářská kolonie, ve východní části obce jsou soustředěny chaty a chalupy, které dnes Lipině vtiskují ráz místa pro oddech a rekreaci. V obci jsou čtyři autobusové zastávky, linkové spoje umožňují dobré spojení s okolím. V současnosti má obec Lipina 116 obyvatel.

Historie
První písemná zmínka se nachází v latinsky psané listině z roku 1296, kde se setkáváme s názvem obcí Lipinie a Stachova ves. V pozdějších německých listinách se objevují názvy Lippein a Stachen Dorf.

Lipina - její části Lipina a Stachov vznikly kolonizací území nad Šternberkem, a Šternberskému panství patřily až do zrušení poddanství.

V roce 1850 byly začleněny do okresu Šternberk. Původní české obyvatelstvo bylo od 14.století nahrazeno německým obyvatelstvem.

Při velkém požáru v roce 1867 vyhořela téměř celá obec. Při tomto požáru utrpěla i německá škola, která zde byla již od roku 1853. V roce 1945 byla tato škola nahrazena školou obecnou a později i mateřkou školkou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lipina (obec) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)