Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vrbice (obec) [6425]



Na svahu návrší, které lemuje na severozápadě žírné Polabí, rozkládá se obec Vrbice. S návrší, Vinného Vrchu, kde vysoký chrám obzírá celý kraj, otvírá se rozhled v daleké okolí.Stavení stojí ve dvou řadách po svahu k západu, mezi nimi je prostorná náves. Kolem vsi teče potok Velenka. Půda na návrší je bílá, pod obcí černá, úrodnější.Vrbice náleží mezi nejstarší osady na Poděbradsku , jak i její poloha dokazuje.Kdy byla naše obec založena, nelze určitě říci. Nejstarší známá zpráva z r.1305 uvádí, že král Václav II. odkázal dva podíly na Vrbici kapitule pražské.Vykopávky svědčí, že Vrbice a okolí bylo obýváno již v dávném věku.                  

Ve 14.století odváděla se ze vsi "Vrbice" celá prebenda kapitule pražské, která sem sama kněze dosazovala. Oltářníci svatovítští dostávali 11 kop desátku z Vrbice u Poděbrad. V této době dostává se venkov zřízením feudálním úplně v porobu a odvislost šlechty. Husitské války poměry na krátko zvrátily, ale bitva u Lipan r. 1434 porobu obnovila.Po husitských válkách tvoří se znenáhla velká panství: Dymokury, Poděbrady, Chlumec. Osada Vrbice je spjata nadále až do r.1848 s osudy panství poděbradského, ke kterému trvale náležela. Roku 1849 bylo zřízeno c.k. hejtmanství a převzalo správu obcí od vrchnosti.Nejstarší urbář ( inventář) panství pochází z r. 1553. Mezi poplatnými vesnicemi se uvádí i Vrbice. Po r.1547 zřízeny nové rychty, také v Podmokách , ke které patřily Vrbice a Opočnice.Za války třicetileté byla r. 1620 Vrbice vypleněna a zpustošena.R.1631 po ústupu Sasů z Prahy přepadli obec napřed císařští a potom Sasové,celý kraj a vesnice vypálili,také Vrbici, Činěves, Opočnici a Podmoky. Hlavní vpád se však stal 7.srpna 1634 na den sv.Bartoloměje. Celá ves byla opět požárem zničena a zpustošena.Zůstala tak až na malé výjimky po 40 let.                         

Roku 1732 bylo napočteno v obci 180 obyvatel. Roku 1771 poprvé nařízeno očíslovati domy. R.1826 čítala obec 52 domů a 359 duší. Sčítáním na počátku r.1901 úředně napočítáno 108 číslovaných domů. Všeho obyvatelstva 592 a to 272 mužů a 320 žen. Od r. 1864 má obec samosprávu. Obec spravuje zastupitelstvo v čele se starostou.                            

Vedle menších požárů stihl obec v neděli 11.září 1887 před 11.hod. dopolední požár katastrofální. Od popela v č.13 chytil hnůj, došková střecha a v malé chvíli se ocitla celá strana od č.13 až nahoru v jediném plameni.Shořel i starobylý kostelík , byl dřevěný. Dřevěná věž stála opodál a okolo byl hřbitov, který byl později na místě nynějšího kostela (asi v době M.Terezie). Po zrušení, založen hřbitov opět (po století) na starém místě kolem kostela a věže.Po vyhoření kostela r.1887 byl vystaven nový                                

Z dějin Vrbické školy.Také jako kostel, byla již v dávných dobách zřízena v obci škola Ve třicetileté válce úplně zanikly, jak svědčí zpráva . V r.1787 byla ve Vrbici postavena nová škola a k ní přiškoleny: Podmoky, Senice, Srbce, Okřínek, Vlkov. R.1881 byla vystavěna nová školní budova několik kroků od staré. Škola ukončila činnost ve školním roce 1974-1975.Nyní dojíždějí děti do školy v Městci Králové, Poděbrad a Opočnice.                            

Elektrifikace v obci byla provedena r. 1926. Spořitelní a záložní spolek - o posvícení r.1930 odevzdána svému účelu nová budova Kampeličky, postavena nákladem 165 000 Kč. Stavbu prováděl p. Janata z Městce Králové. Pozemek dala obec zdarma s výjimkou, že obec.zastup.bude moci 12 let bezplatně konati své schůze v úřadovně záložny.Hasičský sbor založen 1914. Tělocvičná jednota "Sokol" založena 5.7.1920- Němci za okupace rozpuštěna, zahájila činnost dne 1.listopadu 1945. V roce 1969 byly vykáceny ovocné stromy na návsi od pomníku padlých dolů k váze. Váha na návsi byla zbourána a v r. 1972 vysázen park. V r.1971 z jara bylo započato s hloubením protipožární nádrže pod kopcem pod školou, která v létě slouží za koupaliště. Parket - nový taneční parket v lesíku pod kopcem byl dán slavnostně do provozu a otevřen dne 30.června 1973, dodnes je využíván. Chráněné území - v roce 1974 bylo vyhlášeno chráněné území "lomený vrch", vytýčeno a označeno v terénu. Chráněná rostlina :Bělozářka liliovitá".  Rok 1992 přinesl řadu významných událostí, z nichž prvořadou je odtržení od střediskové obce Opočnice po 16-ti letech. Volby do obecního zastupitelstva obce Vrbice se konaly 29.2.1992. Prvním starostou obce byl zvolen p. Bohumil Hruška č.8 . Počet obyvatelstva trvale hlášených v obci se od r.1992 až po dnešní dobu výrazně nemění. Činí 178 obyvatel.  Obecní knihovna - dlouhá léta zaujímá významné místo v kulturním dění naší obce. Vzhledem k počtu obyvatel je knihovna hojně navštěvována jak dospělými, tak i mládeží.  V roce 2001 byla ukončena plynofikace celé obce a označeny ulice názvy, které se zde používají od ne paměti: Pod Strání, Ke Kostelu, Malá Strana, Velká Strana, Průhon, Senická a Za Velenkou.  13.února 2003 převzala obec znak a prapor obce, který schválil heraldický ústav v Praze a byl slavnostně předán předsedou Poslanecké sněmovny ČR v Praze panem Lubomírem Zaorálkem. Znak - popis: v zeleném štítě zlatá vykořeněná vrba.  20.srpna 2005 jsme oslavili 700 let výročí obce .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vrbice (obec) Prachatice
obec, osada Vrbice (obec) Břeclav
obec, osada Vrbice (obec) Jičín
obec, osada Vrbice (obec) Karlovy Vary
obec, osada Vrbice (obec) Litoměřice
obec, osada Vrbice (obec) Nymburk
obec, osada Vrbice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)