Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vlkov pod Oškobrhem (obec) [6424]



Název obce Vlkov pod Oškobrhem, dříve Vlkov u Poděbrad (neboť na Nymburském okrese leží ještě jeden Vlkov), je odvozen od blízkého kopce Oškobrh, čnícího 285 m nad mořem. Nadmořská výška samotné obce se pohybuje od 230 do 240 m.

První písemná zmínka o Vlkově pochází z roku 1777, kopec Oškobrh však byl osídlen již v době halštatské a případně i halštatsko - laténské. V této souvislosti se nabízí otázka postavení Oškobrhu v rámci slovanského osídlení Libicka.
Na kopci stával poutní kostel svatého Petr a Pavla, kam chodívala procesí. V roce 1707 je však kostelík zruinován a interiér odvezen do sakristie kostela svatého Jiří v Libici nad Cidlinou. Protože však měla církev i nadále zájem o zachování poutního místa, souhlasila s návrhem královského stavebního písaře J. H. Dienebiera na obnovení kostelíka, avšak pro neuspokojivý stav zdiva byly nové základy posunuty několik metrů jihovýchodně. Stavba probíhala od roku 1734 do roku 1736. O několik let později, v roce 1777 přichází první zmínka o Vlkově jako o osídleném místě.
Kaple byla v roce 1782 z rozkazu císaře Josefa zrušena, a v roce 1787 ji spolu s parcelovými pozemky Poděbradského panství u Odřepské pastviny, koupil jeden z Vlkovských rolníků. V roce 1798 přešla pustá kaple opět do majetku Poděbradského velkostatku a je přeměněna v hájovnu. Jako hájovna potom sloužila až do 20. století.
Po pozemkové reformě byla spolu s oborou odprodána a po vnitřních úpravách se stává součástí obytného traktu hospodářské usedlosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vlkov pod Oškobrhem (obec) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)