Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Písty (obec) [6403]



Je pravděpodobné, že Písty patří k nejstarším obcím v našem kraji. Jestliže jsme v roce 1995 vzpomínali „jen“ šestistéhopadesátého výročí, činilijsme tak s vědomím, že základy obce musely být položeny podstatně dříve.Je dnes trochu módou, že i malé obce oslavují tisíciletá výročí svého vzniku, ačkoli tehdy - před tisíciletím - malé obce téměř neexistovaly, šlo obvykle o pouhé samoty. Obecní společenství vznikala o několik století později. V naší obci tomu tak bylo, podle dochovaných dokladů, zejména mezi roky 1338 a 1346, což je potvrzeno údaji České akademie věd a umění v roce 1951, které se zmiňují o Pístech, jako o obci, nikoli tedy samotě, na levém břehu Labe 8 km severozápadně od Poděbrad. Potvrzení této skutečnosti je dáno tím, že v roce 1345, když korunní zboží poděbradské se stalo panstvím, jsou Písty uvedeny jako vesnice, tedy organizovaný celek. Panství poděbradské drželi tenkrát pánové z Kunštátu a Poděbrad.

V době husitských válek patřily Písty k zázemí vojsk Žižkových a Prokopových a podle pátera Vojtěcha Jelínka, autora spisu „Sadská“ „jsouce na přechodu Labe mnoho od žoldnéřů zakusily“. To, zda Písty přešly z panství poděbradského k Nymburku koupí, nebo následkem husitských válek, není známo.
V roce 1547 se město Nymburk zúčastnilo stavovského a měšťanského odboje proti Ferdinandu I. Odboj byl potlačen a řada měst, mezi nimi i Nymburk, byla potrestána také ztrátou podřízených obcí. Písty tak přešly znovu k panství poděbradskému. Město Nymburk, jakmile se z řady konfiskací vzpamatovalo, snažilo se některé majetky získat zpět.

Obec jistě velmi trpěla za války třicetileté. Krajem prošly několikrát velké armády, zejména Sasové (roky 1631 a 1634) a Švédové, naposledy v roce 1643. O nic lépe se k obyvatelstvu nechovali ani císařští. Ve starých pramenech se uvádí, že obyvatelé obcí u velkých lesů měli výhodu v lepším úkrytu a že tedy lépe přežili. Zdá se, že toto štěstí měli i Pístečtí. Podle úředního soupisu žila v Pístech v roce 1653 jedna selská rodina a osm chalupnických a co je podstatné, není uváděna krátce po dlouhých válkách ani jedna vypálená nebo zbořená usedlost. V Nymburce tehdy zůstalo jen 22 „sousedů“ a město bylo téměř zničeno.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Písty (obec) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)