Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dobšice (obec) [6355]



Obec Dobšice,  stejně jako ostatní malé vesnice v ČR, se potýká především s problémem vylidňování a stárnutí obyvatelstva ( za posledních 100 let klesl počet obyvatel na polovinu, naopak průměrný věk vzrostl na 44,7 let).

Tento problém řeší zastupitelstvo nabídkou nových stavebních parcel, které předcházela změna územního plánu. V obci se má v nejbližší době vytvořit několik lokalit pro stavbu rodinných domů. První etapa již začala v ulici „Na Zámečku“, kde bylo prodáno 7 parcel. Zde se už staví nové domy. Zastupitelstvo jedná s dalšími vlastníky polí na okraji obce o odkoupení pozemků a jejich úpravě na stavební parcely.

Obec si také vytyčila za cíl vybudovat obecní vodovod, což splnila na podzim roku 2009. 

Dále obec jedná s okolními obcemi o vybudování kanalizace a její napojení na čističku odpadních vod.

K významným změnám, které ovlivňují život občanů Dobšic, došlo v poslední době jižně od obce. V dubnu 2002 byl položen základní kámen nové továrny TPCA na výrobu automobilů v nedalekých Ovčárech. Ve vzniklé průmyslové zóně byly postaveny i další továrny, které s TPCA spolupracují. Vytvořily se tak nové pracovní příležitosti v tomto regionu.

Umístění továrny do této lokality podmínili investoři změnou dopravní infrastruktury. Stávající silnice nesplňovaly zvýšené nároky kamiónové dopravy, k rozmachu které došlo v souvislosti se zahájením výroby na přelomu let 2004 a 2005. V okolí továrny byly tedy vybudovány nové, kvalitnější silnice. To se týká také silnice II. třídy 328 ze Žehuně do Kolína. Pro občany Dobšic to znamená pohodlnější a rychlejší cestu do Kolína, kam jezdí za prací, nákupy a dalšími aktivitami.

V prosinci 2006 byl otevřen nový úsek dálnice D11 vedoucí z Poděbrad k Hradci Králové, jehož část leží v katastru obce Dobšice. Obec se nachází u výjezdu na padesátém kilometru (směr Žehuň, Městec Králové ). Pro Dobšické se významně zlepšila dostupnost Prahy. Atraktivita obce stoupla. Malá ves kdesi ve středních Čechách nyní sousedí s důležitou dopravní tepnou mezi Prahou a Hradcem Králové. Klidná obec s krásnou přírodou kolem řeky Cidliny, a navíc s dobrou dostupností velkých měst, se stává příjemným místem k životu pro stávající i nové občany Dobšic.

Ke zlepšení prostředí v obci přispělo jistě i vytvoření cyklo-turistického odpočívadla s naučnou náplní. Vzniklo za mostem na dobšické straně, v místě bývalého sběrného dvora,  hned vedle turistické stezky. Slavnostně bylo otevřeno v říjnu 2007.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dobšice (obec) České Budějovice
obec, osada Dobšice (obec) Nymburk
obec, osada Dobšice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)