Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Heřmánky (obec) [6306]



Heřmánky jsou malebnou vesničkou, která se nachází v krásném prostředí Oderských vrchů, na břehu řeky Odry. První písemná zmínka sahá do až do roku 1362. Obec od samotného vzniku, patřila pod Oderské panství.

Mezi nejvýznamnější památky obce patří pozdně barokní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie s lidovou výzdobou z roku 1783. Mezi přírodní zajímavosti patří pramen Jubileum Quelle, dále pak významný strom – Tomčíkův tis.

 Heřmánky jsou rájem pro turisty a cykloturisty. Přes obec vede několik cyklotras č. 503, č. 552. Pěší mají možnost vycházky kolem Švédské skály a břidličného lomu na poutní místo Panna Maria ve Skále v nedalekém Klokočůvku.

Historie:

Vesnice založená německými kolonisty byla tradiční součástí oderského panství. V letech 1848-1866 byly součástí Heřmánek i Jakubčovice. Významným přínosem byly komunikační průchod silnice Odry – Vítkov od roku 1856 a železnice Suchdol nad Odrou – Budišov od roku 1891.

Po roce 1945 byla obec dosídlena a počet jejich obyvatel od té doby mírně vzrostl. V roce 1961 byly Heřmánky integrovány k Jakubčovicím nad Odrou a s nimi v roce 1979 k městu Odry. V roce 1990 se Heřmánky opět osamostatnily. Očekává se další růst zájmu o bydlení, protože obec slouží jako obytné zázemí i pro město Odry. K tomuto účelu vyčlenila obec v územním plánu novou zónu pro výstavbu rodinných domků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Heřmánky (obec) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)