Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zábrodí (obec) [6291]



Obec Zábrodí vznikla v roce 1960 sloučením dosavadních tří obcí: Zábrodí, Horních Rybníků a Končin. Původní obec Zábrodí leží na horní planině 415 m nad hladinou moře v krajině otevřené severním a severovýchodním větrům. Část Horní Rybníky leží na malé vyvýšenině (452m n.m.) při silnicích vedoucích z Náchoda do Červeného Kostelce a k Trubějovu. K Horním Rybníkům byly přičleněny i některé domy Dolních Rybníků, které byly jako samostatná obec zrušeny. Končiny patřily až do sloučení k obci Horní Radechová.

Nově vytvořená obec je obcí značně rozsáhlou; sahá od Červeného Kostelce až k Dolní Radechové. Jednotlivá stavení jsou roztroušena po celém území. Okolí vesnice je pěkné, v blízkosti jsou lesy a dva rybníky – větší Špinka (50ha vodní plochy) a menší Brodský (rozloha 15 ha). Obec Horní Rybníky je na západě ohraničena lesem, jehož bližším částem se říká Hejnovka. Od severu směrem k Červenému Kostelci je chráněna kopcem zvaným "Přibylák". Jižním směrem je krásný pohled na náchodský zámek a vrch Dobrošov. K východu leží zemědělské pozemky poměrně v rovině a je vidět přes hranice do Kladska.

O původu jmen obce se zmiňuje Josef Hurdálek: Zábrodí vzniklo od slova brod. Na místě dnešních rybníků Špinka a Brodský byly močály, jimiž se lidé museli brodit, aby se dostali domů. Horní Rybníky dostaly svůj název podle malých rybníčků, kterých zde bývalo několik. Známo je i jméno Čertovina, což byla původně krčma se statkem postavená na nejvyšším bodě Rybnického pohoří, odtud Horní Rybníky. Krčma byla základem obce a prošla zajímavým vývojem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zábrodí (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)