Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Slavoňov (obec) [6274]



V severovýchodním cípu Královehradeckého kraje, v okrese Náchod, naleznete 5 km východně od Nového Města nad Metují malou, přesto velice hezkou obec Slavoňov.

Počet obyvatel po sčítání lidu v roce 2000 byl 212 pro Slavoňov a 51 pro Blažkov, který též přináleží pod správu Obecního úřadu ve Slavoňově. Popisných čísel je v této obci celkem 83 v Blažkově 17. Nadmořská výška obce je 420 metrů nad mořem. 

Obecní úřad ve Slavoňově je zastoupen deseti členy zastupitelstva. Pod správu obecního úřadu spadá mimo jiné i místní mateřská školka, dvě hasičské zbojnice a správa hřbitova(kontakt). V obci působí několik firem, největší z níže jmenovaných je ZBA GeoTech, s.r.o., zabývající se zemními pracemi, opravou a výrobou speciálních zemních strojů. V blízkosti tohoto podniku má sídlo firma Mistral, a.s., která je výrobcem nátěrových hmot. Dále pak firma NovoPLAST PP, s.r.o., zabývající se lisováním plastických hmot. Z místních drobných provozoven lze jmenovat truhlářství Stanislava Suchánka a Jiřího Remeše. Pohostinskou činnost zajišťuje Jarmila Bartošová v restauraci „Bětka“ a potraviny prodává paní Eva Holá. Zemědělskou výrobu provádí akciová společnost s názvem „Slavonia, a.s.“.

Spolkovou činnost v obci reprezentuje jediný spolek a to Sbor dobrovolných hasičů, který čítá 52 členů.

Na okraji obce Slavoňov leží Dům Mariina zahrada. Patří Schönstattskému svazu žen (Sociální sdružení žen), jednomu společenství mezinárodního Schönstattského hnutí. Toto hnutí vyšlo z malé kapličky v Schönstatte v porýní v Německu a je jedním z mnoha laických hnutí v katolické církvi. Ve spojení s Pannou Marií chtějí členové Schönstattského hnutí věrohodně žít Evangelium a tím přispívat ke křesťanské podobě společnosti. Uvnitř velkého Schönstatského hnutí vyrostlo mnoho žen, mužů, rodin a mládeže.Jako každá přirozená rodina potřebuje pro zdravý rozvoj vlastní dům nebo byt, tak také duchovní rodina potřebuje přirozený domov. Dům Mariina zahrada byl pořízen díky pomoci mezinárodního Schönstattského svazu žen. Slouží převážně setkáním různých společenství Schönstattského hnutí.

V obci se nalézá i několik stavení chráněných památkovým úřadem. Nejvýznamnější z nich je celodřevěný kostel sv. Jana Křtitele ležící v jihozápadní části obce, zapsaný v registru památek pod číslem 1880.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Slavoňov (osada) Šumperk
obec, osada Slavoňov (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)