Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nový Ples (obec) [6263]



Vznik obce Nový Ples je úzce spojený se vznikem nedaleké pevnosti Josefov na místě původní obce Ples. Císař Josef II dal r.1780 na soutoku řek Metuje,Úpy a Labe na vojensky strategicky důležitém místě vybudovat novou pevnost po ztrátě pevností v Kladsku. Ale už od 12.století se zde nacházela obec Ples. Proto bylo rozhodnuto rozbourat prostřední část této obce a její obyvatelé vystěhovat. Potřeba usídlit poddané ze zbořené části Plesu dala podnět k založení dvou nových vesnic za hranicemi pevnostního pásma - Nového Plesu a Rasošek. Jejich výstavba byla vzhledem k rychlému postupu budování pevnosti odkázána na jedinou stavební sezónu. Nová vesnice byla vybudované ze dřeva, částečně i z rozebraných původních usedlostí a některé hospodářské budovy mohly být i přeneseny. Pro novou obec byl vybrán okraj lesa Rasoška jihovýchodně od nové pevnosti v dílci zvaném Esterházi podél cesty do Libřic.

Začátek budování nové obce se může datovat přibližně od r. 1782.  Někteří vystěhovalci Plesu se měli přestěhovat až k vzdáleným Rozběřicům. Nechtěli ale odejít příliš daleko od svého rodiště a tak vyslali tajnou delegaci k samotnému císaři Josefu II. s prosbou připojit se k osadníkům nových obcí u pevnosti. Jejich mluvčí Jakub Šrámek a Jiří Hejcman uspěli jen částečně. Mohli se sice připojit k prvním budovatelům Nového Plesu, ale za tuto svou troufalost byli plesští osadníci poškození při vyplácení náhrady za zabrané usedlosti. Podle záznamů v kronice naší obce bylo prvních osadníků patnáct, devět je uváděno jmenovitě. Nově vzniklá vesnice zůstala však spolu s vesnicí Rasošky a vesnicemi Starý Ples a Dolní Ples( zbytky to původní obce) na společném katastru a byly jen osadami fiktivní obce Ples. Teprve před r. 1890 se osamostatnily. Ve 2.pol.19.století se obec rychle rozrostla o tři nové ulice.V roce 1843 má obec 30 domů a 208 obyvatel, v roce 1890 60 domů a 457 obyvatel, v roce 1991 měla naše obec 107 domů ale jen 87 domů trvale obývaných a 287 obyvatel.  Nová obec žila v úzkém spojení s životem Josefovské pevnosti. I když novoplesští žili v těsném sousedství vojenské pevnosti, jen jednou museli utíkat do lesů před cizím vojskem a to r. 1866. Po prohrané krvavé bitvě u Hradce Králové zůstala pevnost nedotčena a už jaksi zbytečná.

Až první světová válka více zasáhla do poklidného života zrušené pevnosti i naší obce. Po mobilizace se Josefov zaplnil mobilizovanými vojáky, kteří odsud odjížděli na frontu. Na vojenském cvičišti u silnice vedoucí do Josefova se začal stavět zajatecký tábor. Po vzniku samostatného státu i naše obec žila v nadějích a skvělých plánech pro budoucnost.I tak malá obec se mohla pyšnit jedenácti legionáři. Nadšení občané založili Sokol, postavili i svou vlastní tělocvičnu, hráli ochotnické divadlo, založili sbor hasičů, začala se psát kronika obce. A tak díky pečlivým, pravidelným zápisům mnoha kronikářů se můžeme dočíst jak jednotlivé historické události naší země ( hospodářská krize, druhá světová válka, období totality, sametová revoluce, aj.) se dotýkaly života naší obce a jednotlivých občanů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nový Ples (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)