Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolany (obec) [6238]



První písemná zpráva o Dolanech pochází z roku 1549 v zápisech úředních knih archivu Jaroměřského. Prvopočátky vzniku obce jsou mnohem starší a byly dány kvalitou půdy, která umožňovala zemědělskou činnost v minulosti až po současnost. O zpracování historie obce a celého Náchodska se zasloužil jeden z prvních buditelů českého národa Josef Myslimír Ludvík / 1796 – 1856/, který se v čp.4 v Dolanech narodil. K 100. výročí narození byla osazena pamětní deska na rodném domě k uchování památky vzkříšení národa českého.

V roce 1960 se staly Dolany střediskovou obcí a vykonávají správu pro ostatní místní části obce / Čáslavky, Svinišťany, Krabčice a Sebuč /, která byla do tohoto roku součástí obce Chvalkovice.

Výměra k.ú. Dolany činí 604 ha v nadmořské výšce 274 m. Počet obyvatel obce v roce 1869 činil 430 a při posledním sčítání v r. 2001 bylo 238 trvale bydlících občanů. Pověřeným úřadem pro obec je město Jaroměř.Obec je zřizovatelem základní školy / 1.- 5. ročník/, jejíž součástí je mateřská škola a školní jídelna.V obci působí několik zájmových sdružení /divadelní soubor, TJ Dolany, 3 sbory dobrovolných hasičů, myslivecké sdružení a dětské oddíly/ Kvalitní půdní fond umožňuje hospodaření několika rodinným farmám a Zemědělskému družstvu Dolany, které je vyhlášeným pěstitelem jablek v rámci ČR.

Roční rozpočet obce se pohybuje v daňových výnosech ve výši 3-4 mil. Kč . Obec je provozovatelem kořenové čistírny odpadních vod ve Svinišťanech, 2 místní části obce jsou plynofikovány, provedeny rekonstrukce veřejných osvětlení a nízkého napětí.V roce 2004 bude zahájena rekonstrukce sokolovny v Dolanech a plynofikovány Svinišťany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolany (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Dolany (obec) Kladno
obec, osada Dolany (obec) Klatovy
obec, osada Dolany (obec) Plzeň-sever
obec, osada Dolany (obec) Mělník
obec, osada Dolany (obec) Náchod
obec, osada Dolany (obec) Olomouc
obec, osada Dolany (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)