Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bezděkov nad Metují (obec) [6226]



 Bezděkov nad Metují je malá obec s přibližně 500 obyvateli ležící na východě Čech, v oblasti Broumovské vrchoviny rozprostírající se mezi Krkonošemi a Orlickými horami. Z obce se naskytají nádherné výhledy do okolní krajiny s dominantami Krkonoš, Orlických hor, Broumovských stěn a polských Stolových hor.

V obci se nachází i řada zajímavých historických památek. Dominantou obce je barokní kostel od K. I. Dientzenhofera, patřící do skupiny tzv. Broumovských kostelů. Dalšími významnými památkami jsou v roce 2000 rekonstruované historické studny, tzv. haltýře. V obci a jejím okolí se nachází i další památky,např. celá řada smírčích křížů či nově rekonstruovaná kaplička v polích směrem k nedaleké Polici nad Metují.

V obci funguje základní a mateřská škola po 4. ročník, která spadá pod základní školu v Polici nad Metují. Dále v obci působí místní skupina ČČK, pořádající Dětský karneval a další akce, Tělovýchovná jednota Sokol Bezděkov, která i přes svůj název není členem Sokolské obce. TJ Sokol se účastní soutěží vesnických TJ a sama je pořadatelem některých těchto akcí. Nejznámější akcí je každoročně pořádaný pochod okolím Bezděkova - Bezděkovský Šmajd. Obec má též SDH, který v roce 2006 oslavil 125let své existence. Hasičská zbrojnice je částí budovy obecního úřadu. V obci také působí hudební skupina BTK.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bezděkov nad Metují (obec) Náchod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)