Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Most » obec, část obce (osada) » Louka u Litvínova (obec)

Louka u Litvínova (obec) [6212]



Louka u Litvínova leží jihovýchodně od Litvínova na Radčickém potoce. Pradávné jméno místa bylo Wiese nebo Wíza.  Obec je pod tímto názvem poprvé uvedena roku 1289. Ve svých počátcích náležela do majetku mocného českého rodu Hrabišičů , jejichž jedna větev se psala  páni z Rýzmburku se sídlem na rodovém hradě stejného jména v nedalekém Oseku. Roku 1398 prodali páni z Rýzmburku majetek Wilhelmovi , markraběti míšenskému. Celé podkrušnohorské území se tak na dlouhou dobu dostalo pod nadvládu Sasů. Teprve po ukončení husitských válek , za vlády českého krále Jiřího z Poděbrad, bylo území získáno zpět a stalo se neoddělitelnou součástí českého království. O jednotlivých držitelích Louky víme málo, protože jí dostávali v léno.

 Hlavním zdrojem obživy obyvatel bylo zemědělství a dobytkářství až do doby, než celé Podkrušnohoří bylo zataženo do industrializačního procesu, kdy se dominantním průmyslem stala těžba hnědého uhlí. Hnědé uhlí bylo dobýváno na dvou hlubinných dolech Pluto I a Pluto II téměř sto let. Agrární činnost obce dokladuje tzv. "Berní rula" z roku 1654. V té době byla obec v majetku Valdštejnů. Je zde uvedeno 17 sedláků, 7 chalupníků a 1 nádeník na obci. Třicetiletou válku přežila obec vcelku bez výrazných zásahů, neboť poznámka pod sumářem v berní rule hodnotí stav následujícími slovy: " Tato ves stavení má dobrý, role pšeničné , luk  spotřeba , dědinami a dobytkem stojí."  

Na prahu 18. století patřila mezi obce, které byly počtem usedlostí početnější než blízký Horní Litvínov (H.Litvínov - 20 usedlostí , Louka už 30 ).

Založením textilní manufaktury na výrobu sukna roku 1715 však získává dominantní postavení Horní Litvínov. Od poloviny 18.století se na Litvínovsku rozvíjí  punčochářství.  Ještě roku 1824 je v soupise punčochářů uvedeno 6 mistrů z Louky. V horní části obce stával dříve mlýn, z něhož se dodnes dochoval rybník, dnes nazýván "  PLUŤÁK " .

Ve druhé polovině 19.století podpořil růst obce rozvoj místní školy, od roku 1832 náležela Louka ke škole v Horním Litvínově,roku 1854 byla v obci zřízena expozitura. V roce 1870 byla škola osamostatněna a do konce 19.století se rozrostla v pět samostatných tříd. Roku 1834 byla v Louce  postavena  kaple zasvěcená sv.Antonínu Paduánskému, na její stavbu přispělo 25 louckých sedláků.

Po roce 1989 vystřídala NF samospráva obce vzešlá z komunálních voleb v roce 1990. Původním rozhodnutím dřívějšího podniku Severočeský hnědouhelný revír měla obec v rámci rozvoje těžby hnědého uhlí v roce 1992 zaniknout. V roce 1990, kdy naopak došlo k útlumu těžby, se toto rozhodnutí změnilo na další zachování obce. Z toho pro novou samosprávu vyplynul nelehký úkol vypořádat se se situací, kdy obec a zejména její bytový fond byly v zoufalém stavu. Začalo se privatizací domů, na obecních domech byly opraveny střechy. Hned po roku 1990 se v obci rozrostlo drobné podnikání.

Občané mají k dispozici jeden dobře zásobený obchod se smíšeným zbožím, tři restaurace, poštu. Zůstal zachován I. stupeň základní školy a mateřská škola . V roce 1995 byl po rozsáhlé rekonstrukci  obytného domu zprovozněn penzion pro důchodce s 10-ti garsoniérami a v témže roce byla obec napojena na plynofikaci, a do každého obytného domu byla zavedena přípojka na telefon.

V těchto letech proběhla zároveň rekonstrukce budovy Obecního úřadu, kaple sv. Antonína Paduánského, základní školy a obec ve spolupráci s městem Litvínovem vystavěla cyklistickou stezku a chodník pro pěší, která tvoří spojnici mezi Loukou a Litvínovem. Krom toho je obcí zajištěno autobusové spojení s Litvínovem. Vlakovým spojením je zajištěna doprava mezi městy Most, Litvínov a Teplice.

Obec má zpracovaný a schválený Územní plán z roku 1996 a Změnu územního plánu z roku 2004. Územní plán řeší rozvoj obce, zejména individuální výstavbu rodinných domků - 46 parcel.

V roce 2002 byla dokončena rekonstrukce staré německé školy, kde vzniklo 8 bytových jednotek, moderně vybavených.

V roce 2006 byla dokončena rekonstrukce chodníku na Sokolovské ulici.

V obci probíhá privatizace bytových jednotek dle pravidel schválených zastupitelstvem obce. V roce 2002 došlo k prodeji 4 domů ( 29 bytů ), v roce 2003 2 domů ( 15 bytů ), v roce 2004 1 domu ( 8 bytů ), v roce 2006 1 domu ( 2 byty ), v roce 2007 byl prodán 1 dům ( 8 bytů ) a nadále pokračujeme v privatizaci dalších 3 domů ( 17 bytů ). 

Po rozsáhlé modernizaci mateřské školky v roce 2002 byla v roce 2006 vybudována nová umývárna pro děti.

V roce 2005 obec zprovoznila tři dětská hřiště dle norem EU. Hřiště jsou hojně navštěvována dětmi z obce i okolí.

V ulici Zelená byly zasíťovány pozemky, na kterých v současné době končí výstavba šesti rodinných domků.

Za vydatných finančních prostředků má obec ve svém středu opravený dům čp.29 s 5-ti bytovými jednotkami. Na modernizaci se podílejí nájemníci obecních bytů.

V roce 2006 byla vybudována nová sedlová střecha na kulturním domě místo rovné střechy, která byla ve špatném technickém stavu, v jehož důsledku docházelo k zatékání do objektu. Přestavba kulturního domu není zdaleka dokončena, rekonstrukce se odvíjí od získání finančních prostředků.

Ze státního rozpočtu získala obec 1,1 mil. Kč na výměnu starých oken za nová plastová v ZŠ a MŠ. Jejich osazením došlo k výrazným energetickým úsporám na provozu obou škol.

V roce 2006 obec zafinancovala novou střechu na budově čp. 45, která slouží jednotce Sboru dobrovolných hasičů a letos v roce 2007 se z Programu obnovy venkova podařilo získat dotaci na opravu zdiva a omítek. Náklady na tuto akci činí téměř 500.000,- Kč.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Louka u Litvínova (obec) Most



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)