Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tuhaň (obec) [6063]



Obec je zachovalým příkladem vesnické zástavby návesního typu, kde jsou na jednom konci bývalé bohaté statky a na druhém chalupy chudších rolníků. Název Tuhaň je odvozen od místa vyvýšeného, pevného, tuhého, na kterém je obec postavena - na rozdíl od okolních písčitých pozemků (viz.např.Červená Píska). V obci a jejím nejbližším okolí byly nalezeny významné archeologické památky z doby bylanské a slovanské hradištní. V okolí obce jsou zachovalé biotopy s výskytem několika druhů obojživelníků a přímo v obci se nachází relikt původního písečného přesypu se vzácnými druhy rostlin a především hmyzu.

Při návštěvě obce se můžeme občerstvit v restauraci a potom využít malebného okolí k příjemné procházce. Na návsi odbočíme ze silnice doprava a u obchodu doleva na polní cestu. Projdeme kolem bývalého labského ramene a cestou mezi políčky se dostaneme opět k řece Labi. Po levé straně budeme míjet rozsáhlý komplex lužních lesů, které jsou v majetku města Mělníka. Tyto lesy jsou krásné především na jaře, kdy kvete dymnivka dutá, sasanka hajní a pryskyřníkokvětá, orsej jarní, křivatec žlutý, sněženka a mnoho dalších rostlin. Z významných druhů živočichů můžeme zahlédnout káně lesní, žluvu hajní, krkavce velikého a na polích poštolku obecnou a skřivana polního. V lužních lesích okolo Tuhaně je bohatá i fauna obojživelníků a především hmyzu.

Pokračujeme li dále po trase, po levé ruce necháme průmyslovou skládku firmy Spolana Neratovice a.s. (samotnou továrnu máme jako na dlani na druhém břehu). V současné době je skládka rekultivována a postupně zalesňována. Za tímto územím míjíme Košátecký potok. Máme-li veliké štěstí a trpělivost, můžeme zahlédnout ptačí klenot a to ledňáčka, který zde celkem pravidelně hnízdí. Po staré dlážděné navigaci dojdeme k mostu, přes který se dostaneme doprava do Neratovic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tuhaň (obec) Česká Lípa
obec, osada Tuhaň (obec) Mělník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)