Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tišice (obec) [6062]



Obec Tišice v dnešní organizační podobě vznikla v r. 1960 sloučením tří historických obcí - Tišic, Chrástu a Kozel. Nejstarší částí jsou, alespoň podle dochovaných zápisů, Kozly. První písemná zmínka o nich je už z r. 1052. Původně knížecí majetek věnoval tohoto roku kníže Břetislav I.právě jím založené kapitule staroboleslavské. V držení církve byly Kozly až do husitských válek. Potom se vystřídala řada majitelů, až je v r. 1584 koupil císař Rudolf II. a věnoval je panství brandýskému.

Nejvýznamnější osobností, která měla blízký vztah k Tišícím byla operní pěvkyně, sólistka Národního divadla v Praze, Marie Podvalová.V raném dětství se s rodiči přistěhovala do Chrástu a do rodinného domku se ráda vracela až do své smrti.

Tišice se svými 1718 obyvateli (ke dni 31.5.2008) leží na pravém břehu Labe, 10 km od Mělníka při silnici Mělník-Stará Boleslav.

V zemědělství pracuje v současnosti už jen menší část obyvatel. Většina dojíždí za prací do sousedních Neratovic nebo pražských podniků a úřadů. Dík malé vzdálenosti od Prahy jsou Tišíce vyhledávaným místem chatařů a chalupářů, neboť je nyní evidováno 196 chatových objektů. K rekreaci a odpočinku místních obyvatel, chatařů i vzdálenějších návštěvníků slouží v létě jezero po bývalé pískovně, kde se dá výborně koupat, surfovat i rybařit.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Těšice (obec) Přerov
obec, osada Tišice (obec) Mělník
obec, osada Těšice (místní část) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)