Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lhotka (obec) [6037]



V 10. - 11. století n. 1. se začíná rozvíjet knížecí kolonizace a koncem 12. století pak kolonizace povodí Liběchovky a Pšovky, která vrcholila ve 13. a 14. století a byla spojena často s počáteční úlevou poddanských dávek. Tak vzniklo jako zdrobnělina staročeského lhota, lehota i jméno vsi Lhotka a takových obcí je v republice ve tvarech Lhot, Lhotek, Lehot, Lhůt apod. na pět set.

První písemná zmínka o Lhotce u Mělníka je z roku 1318, tedy na samém počátku 14. století, kdy ves Lhotku s lukami, lesy a veškerým příslušenstvím prodal pan Pavel z Byšic řádu německých rytířů. Ves byla koupena Komturem Ješkem a připojena k Řepínskému statku. Pečeť tohoto kontura byla uchována v e.k. universitní bibliotéce v Praze. Z tohoto záznamu je zřejmé, že ves Lhotka existovala již dříve. 

V době zpracování Tereziánského katastru obcí z roku 1757 patří Lhotka k panství Mělník.

Pískovcové skály umožňovaly vybudování nouzových obydlí ve vytesaných prostorách. Ještě ve druhé polovině 20. Století bydlela ve skalním bytě (který se zachoval dodnes) , paní Holubová.

K obci Lhotka, patří také osada Hleďsebe, jejíž původní název byl Hrdlořezy. V nedaleké minulosti tato obec byla rozdělena správně tak, že část patřila k nedaleké obci Jenichov a druhá část patřila ke Lhotce. Teprve opětovným založením obecního úřadu se obě tyto části připojili k obci Lhotka.

Samotná obec Lhotka je položena asi 8 km od Mělníka a je prakticky branou do Kokořínského údolí. Protéká tudy říčka Pšovka, na které v Hleďsebi stojí vodní mlýn, který byl v provozu až do 50 let 20. století . (Poválečných let). 

Celková rozloha Lhoteckého a Hleď sebského katastru je dohromady 532Ha.

Dne 21.6.1897 byl zahájen provoz železnice Mělník - Mšeno v délce 23,6km vedoucí přes Lhotku. Tato železniční trať byla vybudována za 16 měsíců. V roce 1906 byla zprovozněna na celé trase Mělník- Mšeno - Mladá Boleslav - Stará Paka. Zastávka ve obci Lhotka byla povolena až v r. 1913. Do té doby byla stanice ve Lhotce - Dole. V Hleďsebi byla povolena a vybudována zastávka až v roce 1959.

Obecná škola ve Lhotce byla uvedena do provozu v roce 1884. Do té doby chodily děti do školy do Nebužel. Stavba školy stála 6000 zlatých. Do roku 1950 byla střídavě jedno a dvoutřídní. V roce 1976 došlo k jejímu uzavření pro nedostatek žáků. Nyní je v této budově umístěn Obecní úřad, Knihovna a lékařská ordinace.

V roce 1923 byl v obci založen Sbor dobrovolných hasičů. Tento sbor měl tradici, nejen na úseku hasičském, ale taky v úseku ochotnického divadla.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lhotka (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Lhotka (obec) Jihlava
obec, osada Lhotka u Radnic (obec) Rokycany
obec, osada Ostrovec - Lhotka (obec) Rokycany
obec, osada Lhotka (obec) Beroun
obec, osada Komorní Lhotka (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Lhotka (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Lhotka nad Labem (obec) Litoměřice
obec, osada Lhotka (obec) Mělník
obec, osada Lhotka u Litultovic (obec) Opava
obec, osada Lhotka (městský obvod) Ostrava-město
obec, osada Lhotka (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Lhotka (osada) Žďár nad Sázavou
obec, osada Lhotka (část obce) Český Krumlov
obec, osada Svachova Lhotka (část obce) Český Krumlov
obec, osada Zubčická Lhotka (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)