Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kojetice (obec) [6031]



Historie obce sahá zřejmě až do doby mezolitické (5 000 let př.n.l.), o čemž svědčí archeologické nálezy provedené na území obce.  O historii Kojetic jsou písemné zmínky již z roku 1070, ale nikde není doloženo, o kterých Kojeticích .....

..... se zde psalo. Zda o Kojeticích u Ústí nad Labem, nebo o Kojeticích u Třebíče, nebo o Kojeticích v domažlickém okrese.  Lze odhadovat, že k založení naší obce došlo na konci jedenáctého a začátku dvanáctého století, v době zakládání tzv. vesnických sídlišť. Nejjistější písemný doklad o existenci Kojetic u Prahy je z roku 1271. Tato obec získala své jméno po jednom ze svých zakladatelů jménem Kojata.  Farnost Kojetice tvořily v tuto dobu okolní obce Byškovice, Předboj, Zlonín a v letech 1719 – 1793 pak ještě Čakovičky, Nová Ves, Lobkovice a Veliká Ves.  

K velkému stavebnímu rozmachu v obci pak došlo v létech 1918 – 1938 a v létech po druhé světové válce, za 80 let bylo postaveno 185 domů.  Velký význam pro rozvoj obce nutno připsat  zřízení železniční stanice Kojetice v roce 1872, na trati z Prahy přes Neratovice do Turnova.  Vybavení obce pak v roce 1896 obohatilo zřízení Poštovního úřadu pro Kojetice, Předboj a Čakovičky. Hospodářskému rozvoji v obci nejvíce pomohla již zmíněná železniční stanice, která byla později rozšířena o další koleje, a mimo křižování vlaků sloužila nakládce a vykládce vagónových zásilek pro zemědělce z Kojetic a okolí. Také zde byl nakládán kámen všeho druhu z kojetických lomů. Později využívala železniční stanici továrna G.Neumanna LABOR – Pragoděv a podnik Včela Předboj.V současnosti – ztrátou významu železniční dopravy – slouží stanice jen jako zastávka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kojetice (obec) Mělník
obec, osada Kojetice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)