Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čakovičky (obec) [6013]



Čakovičky se nacházejí v Polabské nížině v okrese Mělník v kraji středočeském. Obec je vzdálena 4 kilometry od města Neratovice a 5 kilometrů od města Kostelec nad Labem. Obec leží v nadmořské výšce kolem 176 metrů, a žije v ní 437 trvale přihlášených obyvatel. První písemná zpráva pochází již z roku 1266.


Čakovičky jsou typem návesní obce se zemědělskými objekty rozmístěnými kolem návesního rybníčku, další zástavba se postupně rozrůstala podél komunikace jižním směrem. Původní zástavba měla charakter obytné zástavby, která se vyvinula z původních statků a chalup přestavbami a dostavbami na obytnou zástavbu. Obec vždy měla charakter vesnice v zemědělsky využívané krajině. Teprve v posledních letech se zástavba rozrostla severním směrem - lokalita Fořt a směrem severovýchodním - lokalita Slatiny. Jedná se o soliterní rodinné domky na parcelách 800 až 1200 m2. Nové rodinné domky v obytné lokalitě Fořt a Slatiny se vyznačují různými, nesourodými architektonickými styly - objekty jsou přízemní, maximálně dvoupodlažní s různě tvarovanými, většinou sklonovými střechami. Obec má eminentní zájem na sjednocení stávající i budoucí zástavby pomocí funkčních a prostorových regulativů, zakotvených v územním plánu. V současné době má obec hlavní význam jako lokalita trvalého bydlení, dobře dopravně napojená na Prahu i na spádovou oblast Neratovic. Hromadná doprava je zastoupena příměstskou autobusovou dopravou.


Katastrální území Čakoviček bylo vždy velmi silně zemědělsky využíváno, jak o tom svědčí i dochované pozemkové mapy z let 1848. Plochy s hodnotnou zelení se dochovaly pouze v severní části území a to na plochách, které nebyly vhodné pro zemědělskou činnost. Na západní straně obce jsou v polích dvě samoty, při silnici na Zlonín vznikla zóna nerušící výroby a služeb - objekt na výrobu polystyrénu Styrotrade. Území je velni dobře napojeno na Prahu (zaměstnání, nákupní střediska) a místní spádová střediska - Neratovice, Mělník, Líbeznice (občanská vybavenost, zdravotnictví, školství).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čakovičky (obec) Mělník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)