Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jimlín (obec) [5959]



Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1267, kdy se zde uvádí jistý Chotěboř z Jimlína. Název vesnice pochází ze staročeského vlastního jména Jimla, které vzniklo z německého "Imram". Záviš z Jimlína provázel Jana Lucemburského po jeho cestách po Evropě a bojoval po jeho boku v bitvě u Kresčaku roku 1346, kde Jan zahynul hrdinskou smrtí. Stará tvrz jimlínských vladyků stávala v místech dnešních domů čp.1 a 38.  Protože v polovině 15. století byla nevhodná k obývání, požádal její tehdejší majitel Albrecht z Kolovrat krále Jiříka z Poděbrad o souhlas ke stavbě nového hradu. Souhlas obdržel 2. května 1465, o devět let později se do nového sídla (dnešního Nového Hradu) nastěhoval.

Kolovratové na svém panství zakládali rybníky. Celý prostor jižně pod hradem byl např. velkým rybníkem. V 16. století se kolovratské rybníky několikrát protrhly a způsobily záplavy Žateckého předměstí v Lounech, pročež se Lounští s Kolovraty soudili. V roce 1588 koupili novohradské panství páni z Vřesovic. Za obležení Loun Valdštejnem v listopadu 1618 na zámek vtrhla vesnická chudina, zmocnila se zásob potravin a také dvou sudů vína, které přivezla na lounský rynk. Roku 1767 koupili panství Schwarzenberkové. 

Jimlín byl vesnicí na národnostním rozhraní, přesto si zachoval český ráz.Roku 1921 se všichni obyvatelé hlásili k české národnosti. Nejvíce obyvatel měl Jimlín v roce 1930-celkem 784. Dnes je zde trvale hlášeno 465 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jimlín (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)