Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čeradice (obec) [5948]



Název obce je odvozen od vlastního jména Čerad. Prvně se uvádí na listině z roku 1115. Čeradice měly v královském městě Žatci příliš mocného souseda na to, aby tu mohla vzniknout tvrz a souvislý šlechtický majetek. A tak před husitskými válkami, ale i dlouho potom, byly jednotlivé statky v obci majetkově rozděleny mezi několik bohatých žateckých měšťanů, kteří zhusta část poplatků věnovali žateckým kostelům.  

V roce 1388 prodali dva žatečtí měšťané  sedmi kolonistům jejich majetky zákupným právem, takže známe sedm tehdejších obyvatel jmény.. Vesměs byla česká.

Majetková roztříštěnost trvala až do zrušení roboty v roce 1848, kdy se o čeradický majetek  dělili čtyři majitelé. V 19. století tu byla silná židovská obec, která si postavila vlastní modlitebnu a měla i svůj hřbitov. Zdejší kaplička sv. Andělů strážných byla postavena roku 1856. Čeradické děti  chodily zprvu do školy v Radičevsi, v roce 1874 tu byla zřízena škola vlastní. Česká matiční škola byla založena v roce 1922. O rok dříve se k české národnosti hlásilo jen 13% populace.

Nejpočetnější byly Čeradice  v roce 1930, kdy zde žilo 595 osob.Silný úbytek obyvatel nastal od r. 1930 do r. 1950. Došlo k násilnému poválečnému odsunu Němců, na jejichž místo se již téměř nikdo nepřistěhoval. Celkový úbytek obyvatel se zastavil až po šedesáti letech.V současné době má obec  240 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čeradice (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)