Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Třebívlice (obec) [5922]



V obci Třebívlice a jejích částech žije trvale asi 806 obyvatel. Obec má historické jádro i novou moderní zástavbu. Dopravní spojení je zajištěno autobusy a vlakem. Třebívlice leží na rozhraní tří okresů a jsou spádovou obcí se základní a mateřskou školou, obvodním, dětským a zubním lékařem, lékárnou, poštou, pohostinstvím a obchodním střediskem s pojízdnou prodejnou. Obecní úřad, radniceTaké obslužnost občanů je dobře zajištěna.

Pracuje zde klempíř, pokrývač, zedníci, instalatér, dvě kadeřnictví, dva obchody s oděvy, hračkami a domácími potřebami. Někteří občané pracují v místní zemědělské společnosti LoPe 2000. Mnozí dojíždějí za prací do okolních měst. I kulturní vyžití je velké např.: Den matek, Den dětí, setkání důchodců, sportovní vyžití, zájezdy do divadel, poznávací zájezdy, každoroční Václavská pouť a Třebívlické kulturní léto. Aktivně pracují spolky: zahrádkářů, včelařů, myslivců, hasičů, sportovní oddíly kopané, aerobiku, stolního tenisu a jezdecký klub. Od roku 1999 má obec zřízenou "Stálou výstavní expozici Ulriky von Levetzow", vlastní znak a prapor. Prostředí obce je upravené, podél chodníků jsou udržované záhony a náměstí zdobí celoročně okrasné dřeviny a historické lampy. Obec Třebívlice a místní část Dřemčice jsou plynofikovány. V roce 1996 se obec přihlásila do Programu obnovy venkova. Informační centrum je napojeno na internet s elektronickou poštou. Obec má vlastní matriku a obřadní síň. Historický majetek města Mostu intravilán byl po 11 letech podle zákona o obcích převeden do majetku obce Třebívlice.

Škola v Třebívlicích je prastarého původu a stávala vždy na místě budovy číslo popisné 19. Byla původně farní a vyučovacím jazykem byla němčina. Od roku 1847 se začalo vyučovat česky. Budova byla postupně přestavována až do dnešní podoby. Vyšší stupeň ZŠ je umístěn v budově bývalého zámku. Mateřská škola byla a je umístěna v budově číslo popisné 90. V roce 2000 proběhly oslavy 100 let školy.

V obci vždy pracovaly některé spolky - divadelní, sportovní, hasiči,turisté, myslivci. Činnost divadelního spolku zanikla. V současné době se kulturní život Třebívlic opět zintenzivňuje. Tradicí se stává "Třebívlické kulturní léto". Ve spolupráci s Česko-saskou společností se konají koncertyTřebívlické kulturní léto jednotlivců i sborů v kostele sv. Václava. Za podpory Obecního úřadu Třebívlice, Korunního pivovaru Litoměřice a Městského divadla Most se uskutečňují divadelní představení v areálu zámeckého parku , sportovní utkání a hasičské soutěže. V roce 2000 a 2001 se obec Třebívlice přihlásila do soutěže "Vesnice roku". V roce 2000 obec získala "Modrou stuhu" za kulturní život a v roce 2001 "Zlatou stuhu" - 1. místo v Ústeckém a Karlovarském kraji za celkový život obce. V celostátní soutěži obec obsadila 3. místo. Významnou akcí byla i mezinárodní soutěž loveckých psů "Memoriál K. Podhajského" v r. 2000. Školství Škola v Třebívlicích je prastarého původu a stávala vždy na místě budovy číslo popisné 19. Byla původně farní a vyučovacím jazykem byla němčina. Od roku 1847 se začalo vyučovat česky. Budova byla postupně přestavována až do dnešní podoby. Vyšší stupeň ZŠ je umístěn v budově bývalého zámku. Mateřská škola byla a je umístěna v budově číslo popisné 90.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Třebívlice (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)