Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Třebenice (město) [5921]



Starobylé město Třebenice a jeho místní části leží na úpatí překrásné krajiny Českého středohoří, rozloženo v mělkém údolí potoka Modly a je obklopeno dramatickými vrchy, pozůstatky dávného sopečného vření. Místo od pradávna lákalo lidi, aby se zde usídlili. Při respektování přírodních podmínek využívali darů úrodné půdy a příznivého klimatu, bojovali o svůj chléb, budovali své příbytky, rodili a vychovávali své děti, a své mrtvé vraceli zpět této požehnané zemi. Je místem, kudy s největší pravděpodobností putovalo poselstvo do Stadic. Košťálov a Medvědice spolu s nedalekým hradištěm ve Vlastislavi zmínil i bájný kronikář Kosmas, a tak se staly nedílnou součástí starých pověstí.

Starobylé město Třebenice leží na úpatí překrásné krajiny Českého středohoří, rozloženo v mělkém údolí potoka Modly a je obklopeno dramatickými vrchy, pozůstatky dávného sopečného vření. Místo od pradávna lákalo lidi, aby se zde usídlili. Při respektování přírodních podmínek využívali darů úrodné půdy a příznivého klimatu, bojovali o svůj chléb, budovali své příbytky, rodili a vychovávali své děti, a své mrtvé vraceli zpět této požehnané zemi. Je místem, kudy s největší pravděpodobností putovalo poselstvo do Stadic. Košťálov a Medvědice spolu s nedalekým hradištěm ve Vlastislavi zmínil i bájný kronikář Kosmas, a tak se staly nedílnou součástí starých pověstí. Městský znak odkazuje na vazby ke svatojiřskému klášteru.

Třebenice a jejich bezprostřední okolí je úzce spojeno s těžbou nejcharakterističtějšího českého minerálu -pyropu, což dokládá i expozice Muzea českého granátu.

Jsou zároveň též místem, kde se stýkali a potýkali v dobrém i zlém dva odvěcí sousedé a rivalové, Češi a Němci. Toto potýkání mělo kromě tragických i dobré důsledky, aktivita těch druhých iniciovala ty nejlepší síly hospodářské, kulturní a politické u příslušníků našeho národa. Z tohoto podhoubí pak mohly vyrůst takové osobnosti, jako byl nezapomenutelný Dr. Pařík. Z jeho díla a z díla jeho souputníků, jejich potomků, našich dědů, otců a jejich pracovitých žen, žije nyní naše generace. Většina z nás má nesmazatelně v paměti vrytu siluetu starobylého Koštálova a hřbetů vrchů s vlnícími se korunami smíšených lesů a ovocných sadů. Většina těch, které vítr zavál mimo zdi města, ráda a s dojetím vzpomíná na kraj svého dětství.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Třebenice (město) Litoměřice
obec, osada Třebenice (obec) Třebíč
obec, osada Třebenice (osada) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)