Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Slatina (obec) [5913]



Slatina se nachází v jihozápadní části okresu Litoměřice, na východním úpatí zříceniny hradu Hazmburk. Samotná obec leží na pomezí široké nivy Podsednického potoka a nivy Rosovky. Celý katastr obce, jehož výměra činí 694 ha, leží v rozmezí od 175m do 243m nadmořské výšky. Slatina je výlučně zemědělská obec. V počtu 270 obyvatel, je samostatný administrativní celek, bez dalších částí obce. Historie obce     

Slatina patří mezi nejstarší české obce v litoměřickém okrese. První zmínky se datují z roku 1056, kdy kníže Spitihněv daroval obec kostelu sv. Štěpána, nyní biskupství v Litoměřicích. Toto darování potvrdil v roce 1218 král Přemysl Otakar I. Jméno osadě dala bažinatá půda údolní nivy Podsednického potoka a jeho přítoků.      

Původní obydlená stavení ve Slatině jsou kamenná a stojí ve zploštělém kruhu, takže tvoří okrouhlou náves, dříve s mnoha rybníčky (11 – 17). Tato okrouhlice s rozlehlou návsí svědčí o starobylosti obce. V roce 1462 postoupil litoměřický probošt Beneš ves k doživotnímu užívání Zbyňkovi Zajícovi z Hazmburka, nejvyššímu soudci království, po jeho smrti se vrátila do majetku Litoměřické kapituly. Od roku 1558 byla ves v držení Jiřího Lobkovice a Slatina patřila k panství libochovickému. Jiří Lobkovic byl ale Rudolfem II. označen za zrádce a ves mu byla v roce 1594 zkonfiskována. Vystřídali se další majitelé – vévoda Zikmund Báthory (1594), Šternberkové (1613-1618, 1622), Dietrichsteinové (1677), Herbersteinové (1858). 

Za třicetileté války byla Slatina vypálena a opuštěna, v té době zanikla také ve vsi fara. K znovuosídlení celé obce došlo až za Grundakara z Dietrichsteinu po roce 1677, který povolával osadníky hlavně z Moravy. V roce 1858 vymřel po meči rod Dietrichsteinů a panství se sňatkem dcery Terezie dostalo do majetku Herbersteinů. Čestným občanem Slatiny byl zvolen v roce 1861 profesor Jan Evangelista Purkyně. 

Na přelomu století v roce 1900 měla obec 455 obyvatel české národnosti. V roce 1930 byla obec elektrifikována. V těchto letech byla rovněž odvodněna rozlehlá náves a na návrh zahradního architekta byl vysázen park a zbudován pomník padlých 1. světové války. V době nastupující hospodářské krize a šířící se nezaměstnanosti poskytla tak obec práci asi 40ti dělníkům. V této době zde žilo přibližně 500 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Slatina (obec) Svitavy
obec, osada Slatina (obec) Kladno
obec, osada Brno - Slatina (městská část) Brno-město
obec, osada Slatina (obec) Klatovy
obec, osada Slatina (obec) Plzeň-sever
obec, osada Horní Slatina (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Slatina (obec) Litoměřice
obec, osada Slatina nad Úpou (obec) Náchod
obec, osada Slatina (obec) Nový Jičín
obec, osada Slatina nad Zdobnicí (obec) Rychnov nad Kněžnou
obec, osada Slatina (obec) Svitavy
obec, osada Slatina (obec) Znojmo
obec, osada Slatina (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)