Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mnetěš (obec) [5896]



Obec Mnetěš leží v nejjižnější části okresu Litoměřice v Ústeckém kraji v nadmořské výšce 212 m, na úpatí národní kulturní památky Říp. Tato kulturní památka patří do katastru obce. Svým katastrálním územím sousedí se Středočeským krajem. Je první obcí Ústeckého kraje na cestě z Prahy po silnici Praha-Teplice. V bezprostřední blízkosti obce vede dálnice D 8. Sjezd z dálnice do obce je směrem od Prahy v Nové Vsi , směrem od Lovosic v Roudnici n.L. Tyto sjezdy jsou v obou směrech cca 10 km od Mnetěše.

Obcí prochází železní trať Vraňany-Libochovice. Střed obce tvoří náves s 2 rybníky, parkem a bývalým lobkowickým statkem. Na návsi je rovněž umístěna víceúčelová budova občanské vybavenosti, kde jsou v prvém poschodí umístěny kanceláře obecního úřadu, zasedací místnost a místní knihovna. V přízemí se nachází prodejna smíšeného zboží, prodejna masa, provozovna holičství a kadeřnictví, kosmetika a obecní mandl. V parku je umístěna požární zbrojnice sboru dobrovolných hasičů a nové dětské hřiště. Naproti parku je soukromý hostinec " Sv. Floriánek " s možností občerstvení. Na křižovatce ve středu obce je autobusová zastávka. V této části obce je soukromý hostinec " U Šebů "s možností občerstvení. V hostinci je kulturní sál hojně využívaný při pořádání tanečních zábav, plesů a jiných kulturních akcí. V severní části obce směrem k Řípu stojí budova školy, která plní svoji funkci nepřetržitě od jejího vybudování v r.1923. V současnosti je v přízemí budovy umístěna mateřská škola a v 1.poschodí malotřídní škola s 1.až 3. postupným ročníkem a školní družina. Na zahradě školy TJ Sokol zřídila víceúčelové asfaltové hřiště pro míčové hry. V parčíku před školou byl zbudován pomník obětem 1.a 2. světové války.

Obec Mnetěš - první písemná zmínka o obci se objevuje poprvé v listině krále Přemysla Otakara I. z roku 1226, kterou se potvrzuje vlastnicky převod několika usedlostí v obci "Mnetis" klášteru doksanskému. Založení Mnetěše se však datuje o více než 200 let dříve, přibližně do roku 998. Na památku svého vítězství nad německým císařem Lotharem u Chlumce dne 18.února 1126, nechal na vrcholku Říp kníže Soběslav postavit románskou rotundu zasvěcenou původně sv. Vojtěchu, později sv. Jiří.

Obec dostala název po svém zakladateli Mnetěchovi. Název obce se v průběhu dějin několikrát měnil, až do roku 1922 byl úřední název obce Netěš, poté byl výnosem ministerstva vnitra změněn na dnešní název. V průběhu staletí se několikrát měnili i vlastníci obce. V roce 1603 se dostává obec do panství rodu Lobkowiczů, v jejichž majetku zůstává až do rozpadu feudálního zřízení.
Z úpatí Řípu byl 5.dubna 1868 vyzvednut základní kámen pro stavbu Národního divadla a 10.května 1868 slavnostně převezen do Prahy. Při této příležitosti byl na Řípu uspořádán tábor lidu, kterého se zúčastnilo na dvacet tisíc lidí. Tábory lidu se na Řípu k různým příležitostem opakovaly. Poslední se uskutečnil 10.května 1968 za účasti tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody, pánů Dubčeka, Černíka, Smrkovského a dalších.

Velký rozvoj obce nastává po 1.světové válce, kdy byla v obci postavena škola, založeny různé spolky jako Sokol, Dobromil, Dobrovolný svaz hasičů a Červený kříž. Při parcelaci Lobkowiczova dvora ve 20. letech získává mnoho zdejších občanů půdu nejen k zemědělské činnosti, ale i na parcely pro výstavbu nových domů.
Dle sčítání lidu v r.1930 má obec 737 obyvatel a 160 domovních čísel. Po 2.světové válce dochází k značnému úbytku obyvatel.
K dalšímu rozvoji obce dochází v 70. a 80. letech, kdy je v obci vybudována budova obecního úřadu s prodejnami a službami, zrekonstruován hostinec a kulturní sál, vybudováno nové sociální zařízení a ústřední topení v základní škole. V obci byly rovněž vybudovány nové komunikace s asfaltovým povrchem, dlážděné chodníky a vysazeny zelené pásy s okrasnými dřevinami. Byl vyčištěn místní rybník a proběhla rekonstrukce veřejného osvětlení.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mnetěš (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)