Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mlékojedy (obec) [5895]



Dle údajů, uvedených v německé kronice obce Mlékojedy, byla uvedená kronika založena v roce 1926. Dějiny a události obce Mlékojedy jsou zapsány ponejvíce dle údajů v kronice města Litoměřic. Tyto údaje zapsal tehdejší kronikář v Litoměřicích Julius Lippert a městský archivář Heinrich Ankerl, částečně z matričního úřadu kostela v Litoměřicích a dále podle výpovědí starousedlíků obce Mlékojedy. Uvedeno datum 17.2.1926.

První písemné záznamy o dějinách osad Želetice – Mlékovid a Prosmyků pocházejí, dle dějepisu města Litoměřice, již z roku 1379. V této době to byly již pravděpodobně obce rozsáhlé, což potvrzuje fakt, že v bývalých Mlékovidech byla již v roce 1384 vlastní fara katolické církve. Pravděpodobně ale byly tyto osady založeny již dříve. Dle německé kroniky byla zdejší obec za vlády krále Vladislav II Jagellonský v roce 1500 pojmenována na Mlékojedy. Poznámky o této obci se již najdou ve spisech z roku 1235.

Z doby Přemysla Otakara I. byly zde v obci již větší statky zemědělské, které patřily bohatým občanům litoměřickým. Tyto statky zásobovaly v tehdejší době město Litoměřice různými potravinami. Občané obce Mlékojed byli původně katolické víry, v době reformy husitské, později protestantské. Kázal zde i farář evangelický, ale v pozdější době nastoupila zde zase víra katolická.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mlékojedy (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)