Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Malé Žernoseky (obec) [5890]



Obec Malé Žernoseky leží, jako jediná z obcí mikroregionu "Porta Bohemica", na levém břehu řeky Labe 1,5 km severovýchodně od města Lovosice, cca 7 km západně od okresního města Litoměřice a 17 km jižně od krajského města Ústí nad Labem.
Polohou se obec nachází na jednom z klíčových vstupních míst do oblasti chráněné krajinné oblasti "Českého Středohoří". Severní okraj území obce zasahuje na levém břehu údolí řeky Labe do přírodního a současně i geopolitického útvaru nazvaného "Porta Bohemica" (brána Čech). Západní okraj území obce pak zasahuje k úpatí vrchu Lovoše. Severozápadní okraj území obce pak tvoří přírodní lokalita Oparenského údolí vytvořená tokem Milešovského potoku. Rozlohou zaujímá katastr obce plochu 325 ha s nadmořskou výškou 140 - 310 m.n.m. Obec je díky svojí poloze výborně dostupná pro obyvatele i návštěvníky jak po silnici a železnici, tak i sítí páteřních cyklotras, turistických tras, ale i po vodní cestě řeky Labe. Svým umístěním a okolím je přímo předurčena jako ideální rekreační zóna pro obyvatele Ústeckého kraje.

Žernoseky dostaly své jméno podle převažujícího zaměstnání svých obyvatel. Osadu obývali žernoseci, tj. ti, kteří vysekávali mlýnské kameny - žernovy z lomů nacházejících se v hojné míře na jejím území. Jeden z těchto lomů, který se postupně rozrostl do míry umožňující průmyslovou těžbu funguje na území obce dodnes. V této lokalitě probíhá těžba vzácného nerostu červenožlutého Porfyru, který je v Evropě poměrně vzácný. Historicky přispěla tato těžba určená pro výrobu mlýnských žernovů k největšímu rozkvětu obce spolu s existencí vinařství jehož existence je doložena již ve 12. století. Díky poloze na významné dopravní tepně Evropy - řece Labi byly tyto mlýnské kameny významným obchodním artiklem. Vinařství jako jedna z historicky nejvýznamnější činností spjatá s existencí obce, je v současné době opět, po nucené přestávce spojené s bývalým režimem, obnoveno a rozvíjeno, byť v mnohem menším rozsahu, než v jakém existovalo v historii.
První písemná zmínka o existenci obce se objevuje v zakládací listině litoměřické kapituly z roku 1056-1057. Osídlení území obce je však doloženo již v době novokamenné. Svůj význam mělo území obce i době osídlení Kelty, pro něž měl kámen na výrobu "žernovů" také svůj nezastupitelný význam. Poprvé je však hovořeno o Malých Žernosekách jako o samostatné vsi až v kupní smlouvě z roku 1276. Střídavě obec náležela pod vliv Doksanského kláštera a kláštera Altzelle v Míšni. Území obce leží na křižovatce historických obchodních tras, na řece Labi a tzv. Solné - Srbské cestě.

V současnosti má obec cca 740 trvale žijících obyvatel v cca 250 obytných domech a na území obce s nachází dalších cca 200 rekreačních chat.
Území obce je ohraničeno komunikační tepnou představovanou hlavní železniční tratí Praha - Děčín a souběžně vedoucí silnicí I.třídy navazující na dálnici D8 ukončenou v sousedním městě Lovosice cca 2 km daleko.
Na území obce není žádné zařízení průmyslové výroby vyjma zmíněného kamenolomu a pracovní příležitosti obyvatel v obci je soustředěna do oblasti služeb a drobné řemeslné výroby. Pracovní příležitosti pro obyvatele obce se nachází v okolních blízkých městech.
Z podmínek a charakteristiky obce a okolí vyplývá jako přirozený směr rozvoje obce v oblasti turistiky a cestovního ruchu, který je také vedením obce posledních 12 let důsledně sledován. Územím obce prochází páteřní cyklomagistrála Most - Doksy, která navazuje na cyklomagistrálu Hamburg - Vídeň vedoucí po pravém břehu řeky Labe k níž je zajištěna dostupnost pomocí lodního přívozu provozovaného obcí. Provoz přívozu byl obnoven po 30letech od jeho poslední existence. Historicky přívoz v této lokalitě existoval po několik předchozích století.
K vybavenosti obce patří zejména mateřská škola (dříve i základní škola přestavěná na obecní bytový dům), novostavba moderního bytového domu, Obecní úřad, objekt kulturního společenského střediska obce s dětským hřištěm. Pro účely rozvoje sportovních a rekreačních aktivit v obci jsou v obci vybudovány dva sportovní areály s přírodním i umělým povrchem. Tyto areály jsou pak centry pro konání mnoha společenských, kulturních a sportovních akcí.
Obec je v podstatě kompletně vybavena inženýrskou infrastrukturou a nyní se s velkým úsilím věnuje jejímu zkvalitňování. Současně s tím také realizuje mnoho investic k rozvoji aktivit v oblasti budování infrastruktury cestovního ruchu a turistiky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Malé Žernoseky (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)