Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dušníky (obec) [5855]



Osada Zádušníky leží asi 5 km od Roudnice N/L.První záznam pochází z roku 1226.Protože vznikla na zádušním pozemku,byla pojmenována-Zádušníky.Obec Dušníky,znamená ves dušníků,v níž žili Dušníci-poddaní na pozemku zádušním. Dušníky původně patřívaly knížatům českým současně s panstvím budyňským.Při založení kláštera doksanského roku 1141 daroval král Vladislav tomuto polovinu Dušník a to statky dolní.Horní strana se dvorem panským,zvaným Náprava,přecházela v držení různých vladyckých rodin.Dvůr Náprava byl statek svobodný,nepodléhající žádným poplatkům. Název Náprava se používá dodnes pro prostranství u hasičské zbrojnice,jako Velká náprava,a dětské hřiště jako Malá náprava. Ve válkách husitských pozbyl klášter také Dušníky,toho času ztratil většinu svých osad,kterých si sousedící páni buď přivlastnili,nebo králem Zikmundem a Jiřím z Poděbrad těmto zastaveny byly.Ku konci XV.a začátkem XVI.století patřila horní část Dušník pánům Ilburkům z Charvátců, napotom kolem roku 1535 Hradu pražskému,1580 pak panu Štauchoviz Chlumu. 

V XVII.století patřila horní část Dušníky Dorotě Smrčkové,která 12.3.1658 prodává smlouvou ves Dušníky Cyrilu Norbertu Hofmanovi,proboštu kláštera doksanského, s dvorem zvaným Náprava,s krčmou a vypálenou tvrzí za 2200 zlatých rýnských.Stav této osady byl po třicetileté válce velmi zubožený.Tehdy bylo v Dušníkách 12 usedlíků,patřících ke klášteru,dvě hospody,dvůr a nějaká chatrč pode dvorem,ovšem vypálená.Ve válkách napoleonských 1804-1813 byl ve dvoře zřízen špitál pro raněné vojíny a současně též hřbitov patřící ke statku Novotných.Na tomto místě při cestě do Nížeboh byla zřízena kaplička.Roku 1832 řádila v obci cholera,na kterou zemřelo 21 osob.Na konci 18.století byla zřízena v Dušníkách pokoutní škola.V roce 1796 vystavil zednický mistr Josef Sýkora domek čp. 41,kde vyučoval dítky se svolením vikariátu.Pro velký počet žactva byla postavena v roce 1868 škola v Nížebohách pro obce Dušníky a Přestavlky.
12.8.1911 podalo dušnické obecní zastupitelstvo žádost o zřízení místní školy.Se stavbou se začalo 14.5.1913.Vyučování v nově postavené škole začalo 1.1.1914.Do školy nastoupilo 42 dětí.

Významnou událostí obce Dušníky byla stavba nové školy z roku 1913. 1.světová válka si vyžádala dle zápisu kroniky 6 mužů z Dušník ,kteří padli na bojištích .V roce 1911 byl starostou p. František Rubeš.V roce 1920 žilo v obci 403 lidí. V obecních volbách byl v roce 1923 zvolen starostou p. František Bláha st.
V roce 1927 byl starostou p. Tůma.V r.1932 byl opět starostou p. Vladimír Tůma.V roce 1937 byla projednávána elektrifikace obce. Tato záležitost však byla odsunuta na neurčito. V září 1940 byl starostou obce p. František Paneš. V roce 1948 byl pčedsedou MNV p.František Laube. Poslední starosta a první předseda MNV,p. František Paneš byl odvolán. V roce 1950 byl jmenován předsedou MNV p.František Husák. 4.května 1951 pak převzal funkci předsedy p. Otakar Veverka. Nejen světové války si vyžádaly oběti na životech. I 50. léta krutě zasáhla do života několika rodin v obci Dušníky.
Dle kroniky byla vystěhována p.Eliška Tůmová čp.15. Uvězněn byl p.František Rubeš, na dolech v Ostravě byl zavalen a usmrcen vojín PTP p. František Hautke. Ostatním "kulakům" byl majetek zabaven a zestátněn. V roce 1964 byl předsedou p.Otakar Veverka a tajemníkem p. Vincenc Muller,který se stal později předsedou MNV Dušníky.Dalšími předsedy MNV v Dušníkách byli: p.František Bláha, p.ing.Miloslav Hejna. Prvním starostou obce se stal v roce 1990 pan František Bláha.Druhým starostou se stal od roku 1999 pan Antonín Kyzlík. K významným stavbám obce patří elektrifikace obce, která se uskutečnila v roce 1947,stavba prodejny z roku 1972, v roce 1975 stavba veřejného vodovodu, 2001-plynofikace obce,2002 veřejná kanalizace s využitím čističky v Roudnici n/L-Podluskách. 

V roce 2000 získala obec do majetku budovu obecního úřadu.
V budově školy pracuje Mateřská škola Dušníky, znovu byla zřízena místní knihovna.Byla provedena rekonstrukce kluboven na místním hřišti. V budovách školy a OÚ bylo instalováno plynové topení. Opraveny byly kapličky v obci,hasičská zbrojnice a zastávka autobusu.Zrekonstruováno bylo veřejné osvětlení.Byla provedena asfaltová úprava vedlejších komunikací. Byla provedena úprava a výstavba dětského hřiště. Hlavní stavby plynofikace a kanalizace byly postaveny dotacemi Státního fondu životního prostředí v Praze, Severočeskou vodárenskou spol.a.s. Teplice a Severočesko plynárenskou spol. a.s.Ústí n/L. Průběžně probíhá vysazování zeleně a úprava veřejných prostranství. V jednání je uložení elektrického vedení a telefonů do země, zároveň by mělo být provedeno uložení veřejného rozhlasu.Dalším plánem je nová výstavba rodinných domků s kompletními sítěmi a rekonstrukce hlavní silnice v obci. Tradičně je pořádáno Pálení čarodějnic,Dětský den,Pálení žákovských,Vánoční setkání se seniory, Zpívání pod vánočním stromem,Vítání občánků. Byl uspořádán Den matek. Hlavní akcí pro rok 2002 je Den dušnických- 22.6. Pro rok 2003 oslava 777 let trvání obce Dušníky. Katastr obce Dušníky zaujímá rozlohu 427.9 ha. V obci je přihlášeno k trvalému pobytu 300 obyvatel. Řada spoluobčanů úspěšně podniká. Občané obce Dušníky vlastní kolem 100 osobních aut a 3 letadla.Téměř v každé domácnosti je mobilní telefon.Obec zaměstnává 3 veřejně prospěšné pracovníky .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dušníky (obec) Litoměřice
obec, osada Daleké Dušníky (obec) Příbram
obec, osada Trhové Dušníky (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)