Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Černiv (obec) [5846]



Obec Černiv je malá vesnička s přibližne 160ti obyvateli, která spadá pod okres Litoměřicka. Obec má také vlastní fotbalové družstvo a to - žáky, dorost, A-tým, B-tým a gardu. Vedle fotbalového hřiště se také nachází pískoviště a houpačky pro malé děti. V obci je poměrně klidně.  Je tu i menší rybník. No spíše než-li rybník je to požární nádrž, takže koupání je zde na vlastní nebezpečí. A to je pro úvod o naší obci asi tak vše o této malé vesničce nedaleko Lovosic.

ČERNIV- O původu názvu obce není nic známo. Tzv. "Třebenská kronika" z r. 1434 uvádí ves "Černevo" , donedávna se užíval název Černivo. V roce 1134 král Vladislav II. daroval ves nově založeného klášteru v Doksanech. Další písemná zmínka o obci je na listině z roku 1307, kterou se potvrzuje prodej doksanaským klášterem Michalovi, rychtáři v Libochovicích. Následně se stala postupně vlastnictvím Zajíců z Házmburka, od roku 1559 Lopkoviců, a od roku 1597 Zikmunda Báthoriho, a od roku 1613 Šternberků, od roku 1676 Dietrichsteinů, v roce 1848 se osamostatnila.V roce 1886 založena Pamětní kniha osady Černivo, která je uložena v archivu Lovosice.

Rok 1886 byl zvolen první starosta obce, pan Josef Točina. Tento rok bereme jako úplné osamostatnění obce, pokud nepočítáme roky 1985 do 1991, kdy obec spadala pod město Libochovice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Černiv (obec) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)