Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » město, městys » Bohušovice nad Ohří (město)

Bohušovice nad Ohří (město) [5837]



Město Bohušovice nad Ohří leží v centru litoměřického okresu. V současnosti má 2560 obyvatel. Dále má vybudovány všechny potřebné inženýrské sítě včetně kabelové televize, moderně vybavené zdravotnické středisko a rozvinutou síť obchodů a služeb. Má velmi dobré dopravní napojení na dálnici D 8, leží na přímo na železničním koridoru Praha - Děčín, autobusové napojení městskou dopravou na okresní město. Město a jeho okolí, krásná příroda kolem řeky Ohře s výhledem na České středohoří uspokojí návštěvníky v každém ročním období.

První zmínky o obci Bogušovců, jak byli starými letopisci první obyvatelé Bohušovic zváni, pocházejí zr.1057 a 1131. Svědčí o tom listiny vydané Soběslavem, které jsou uloženy v archivu Olomouckém. Vedle nálezů cenných popelnic, objevených při výkopech pro stavbu dráhy a cukrovaru, je v Národním muzeu v Praze uložen jiný místní historický nález tzv. "Bronzový meč bohušovský".

Významnou stavbou obce je kostel z roku 1718, postavený na základech válkami pobořených staveb starších, z nichž nejstarší jsou základy stavby z r.1384.

Vyvrcholením úspěšné snahy na česko-německém pomezí bylo vybudování pomníku Mistra Jana Husa v roce 1911. V období 2. světové války se železniční stanice Bohušovice stala koncovou hranicí pro transporty do Terezínského ghetta a poslední českou stanicí okleštěného státu.

V roce 1998 byl Bohušovicím přidělen statut města.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Bohušovice nad Ohří (město) Litoměřice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)