Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žďárek (obec) [5835]



Obec Žďárek leží v jihovýchodním cípu okresu Liberec při hranici s okresem Jablonec nad Nisou mezi městy Turnov a Hodkovice nad Mohelkou. Její jméno je odvozeno od slova žďářit, což podle tehdejší mluvy znamenalo pálit, neboli upravit si půdu na obilné pole, první zmínky pocházejí z roku 1600. Zdejší krajinou procházela cesta do Horní Lužice, po které pochodovala ruská armáda proti Napoleónovi i pruská armada roku 1866. Od roku 1939 do roku 1945 tudy vedla protektorátni hranice.

Nejvyšší místo v obci je vyvýšenina "Hrobka" 488 metrů nad mořem, nejnižší je rečiště potoka Mohelky 342 m. Od roku 1859 prochází katastrem železnice a od roku 1997 dálnice I/35. Dnešní Žďárek se 120 obyvateli se stal nejmenší samostatnou obcí libereckého okresu.

V posledním desetiletí došlo ke změně věkového průměru obyvatelstva. Ten se výrazně snížil vlivem nové zástavby i zmodernizováním původních vestaveb, jež neporušily venkovský ráz místní zástavby. Obec má nové dětské hřiště, víceúčelovou nádrž, klubovnu s posilovnou, dva tenisové kurty, pohostinství se sálem, žije bohatým společenským životem, za který byla ocenena v souteži "Vesnice roku" bílou stuhou. Je vhodným výchozím místem pro cyklistické výlety kolem řeky Mohelky, 2km je vzdálem Státní zámek Sychrov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žďárek (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)