Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zdislava (obec) [5834]



Obec leží v historickém německém kolonizačním území. Nachází se v Libereckém kraji a rozkládá se po obou březích potoka obklopená lesy (odtud i její původní německý název Schónbach - Krásný Potok). Nadmořská výška je 440 m.n.m. a rozloha 980 ha.
Obec leží u železniční zastávky na trati Liberec - Teplice. Nádraží je v nadmořské výšce 447 m.n.m. Na severu obce se vynořuje vápencový kopec Velký Vapenný (789 m.n.m.). Na východě jsou to kopce Stážný, Špičák (686 m.n.m.) a Malý Vapenný, na západě Školní kopec. Část obce leží v úyemí přírodního parku Ještěd. Původně německá obec Schónbach je velmi stará. První písemná zmínka je z roku 1364, kdy se píše o faráři jménem Johannes, který se v Schónbachu narodil. První dům v obi byla železárnana jihozápadu obce, pod výšinou, kde se dolavala železná ruda. Na místě železárny stála později ovárna, dnes dům č.p.28
V sedmdesátých letech minulého století byla obec přičleněna k sousední obci křižany. V roce 1990 se opět osamostatnila.
V roce 1995 se Zdislava účastnila celostátní soutěže Vesnice roku 1995, kde získal ocenění za společenský život - Modrou stuhu.
Od roku 1997 se v kostele sv.Jana Křtitele, kde je skvělá akustika, pořádají koncerty, které jsou přijímány s velkým ohlasem. 
V současné době má obec 259 obyvatel (31.5.2005).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zdislava (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)