Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rynoltice (obec) [5823]



Obec Rynoltice leží v okrese Liberec mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami v nadmořské výšce 318 m. Obec má rozlohu 1.800 ha a cca 730 obyvatel. Do katastru obce spadají také místní části Černá Louže, Jítrava, Nová Starost a Polesí. Pověřeným úřadem pro naši obec je Městský úřad Hrádek nad Nisou. 

Obec Rynoltice se kapitálově podílí na podnikatelské činnosti některých společností, např. Severočeská vodárenská společnost a.s. Teplice. Je zřizovatelem příspěvkové organizace Základní škola v Rynolticích.

Obec Rynoltice je vlastníkem velké části pozemků v katastru obce, je zřizovatelem jedné základní školy, jejíž součástí je i MŠ a v jeho majetku je cca 25 bytových jednotek. Leží na trase mezinárodní silnice I. třídy č. 13 (E 442), která prochází středem obce Rynoltice a vedle části Jítrava. Je vstupní branou do Lužických hor a Rynoltice jsou součástí Euroregionu NISA a Svazku obcí Mikroregion Hrádecko - Chrastavsko. V katastru obce se nachází zdroj pitné vody a protéká jí Panenský potok, který pramení v Jítravě a v Mimoni se vlévá do Ploučnice. V Polesí pramení potok, který směřuje na pomezí Rynoltic a napájí vodou několik rybníků, které jsou využívány jako požární nádrže a ke koupání. Obec a její blízké okolí je vyhlášenou rekreační oblastí. V letním období je využíváno okolí k pěší turistice a cykloturistice. V obci a v jejím okolí se nachází mnoho zajímavostí. V letních měsících se počet obyvatel vyhoupne až na čtyřnásobek. Dopravní spojení s ostatními městy a obcemi mají Rynoltice autobusové i vlakové.

Nejbližší hraniční přechody jsou ve Varnsdorfu, Hrádku nad Nisou a Habarticích a turistické přechody pro pěší či cyklisty jsou v Petrovicích, Mařenicích a Krompachu. V blízkosti je tzv. trojmezí, tj. setkání hranic tří sousedních států - ČR, SRN a Polska.

Peněžní ústav v obci je ČSOB, divize Poštovní spořitelny na místní poště, která se nachází v centru obce stejně jako obecní úřad. Dále je zde zdravotní středisko.

V současnosti zde vzniklo několik nových firem jako např. distribuce nafty, výroba plastových nádrží a výrobků z plochých plastů, výroba dřevěných bytových doplňků apod. Z minulosti je zde firma zabývající se likvidací odpadu a stavebními pracemi. Působí zde drobní řemeslníci a živnostníci jako jsou truhláři, klempíři, pokrývači, zámečníci, atd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rynoltice (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)