Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Paceřice (obec) [5816]



Obec Paceřice se nachází na sever od nedalekého města Turnova. Obec tvoří osady Husa, Studnice a Paceřice, jejichž součástí jsou i malé osady Kozice a Stádlo. První písemná zmínka o Paceřicích je z roku 1543, o části Husa z roku 1721. Nyní žije v obci 292 obyvatel, rozloha činí 349,84 ha. Vysoké procento původní zástavby (roubená stavení) činí obec turisticky velmi zajímavou.

Osada Paceřice, toho jména jediná v České republice, se nacházejí v Českém ráji, na jižním svahu táhlého návrší, známého mezi řidiči, (především dříve narozenými), a jimi nazvaného, Paceřák.

Dnes již při průjezdu prokopaným a prostříleným památným kopcem po rychlostní komunikaci R35 od Turnova do Liberce s mezinárodním označením E442 si málokdo nostalgicky vzpomene na problémy spojenými s touto lokalitou.

Do povědomí dnešních řidičů se zapisují spíše velké autobazary, jediné co stačí z obce zaregistrovat než zmizí v hlubokém terénním zářezu. Jen při výjezdu z dálnice k zámku Sychrov lze zaregistrovat v zeleni ukrytou obec s dlouhou a často pohnutou historií.

První písemné zmínky jsou datovány letopočtem 1543 jako Paczierzicze, Pačeřice, nakonec Paceřice. Obyvatelé se zabývali především zemědělskou činností. V roce 1608 se v obci nacházelo 12 usedlých sedláků a dva baráčníci, ale těžili i z tehdejšího cestovního ruchu. Vedla tudy důležitá obchodní cesta z vnitrozemí do Horní Lužice a tak je často zmiňována hospoda, kovárna, kolárna a postupně další. Dochovaným svědkem je i pomístní název "Dráha", původní úvozové cesty s pomníkem sv. Jana Nepomuckého z roku 1796,a s reliéfem připomínajícím tragickou smrt kočího pod koly formanského vozu.

Významnou změnu přinesla změna majitele chátrajícího Valdštejnského panství. To koupil roku 1820 Karel Alain z Rohanů, jeden z nejvýznamnějších představitelů francouzské šlechty uprchlé před tamní revolucí r. 1789. Ten zde hodlal vybudovat nové rodové sídlo a tak zahájil velkorysé přestavby a tím vytvořil předpoklady pro rozvoj dalších řemesel a uměleckých dílen. Nastal jakýsi zlatý věk pro celé okolí, kdy zde působili nebo se zde i narodili významné osobnosti, (více v rubrice kronika).

V současnosti je obec známa především větším počtem dobře udržovaných roubených stavení, památnými stromy a volně přístupnými multifunkčními sportovními plochami pro místní občany i přespolní.

V obci je zaveden plyn a veřejný vodovod, díky rychlostní komunikaci je velmi dobře dostupná i ze vzdálenějších míst.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Paceřice (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)