Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křižany (obec) [5806]



Obec Křižany leží asi 10 km západně od Liberce, na silnici z Chrastavy do Osečné. První zmínka o obci pochází z r. 1352, tehdejší název zněl Crysani villa (vesnice Krisanova). Zřejmě odsud pochází dnešní název Křižany. Ve 12. a 13. století na pozvání české šlechty přišli do kraje němci. Měli velká privilegia a vybudovali celou řádu obcí a klášterů v širokém okolí. Zvlášť v období vývoje hornictví přinesli zemi prosperitu. Předpokládá se, že Křižany vznikly v rámci této politiky.

V době panování císaře Karla IV a jeho syna Václava IV podle církevní kroniky z r. 1384 vesnice se nazývala Krikani-Villa. Existuje předpoklad o tom, že v této době v obci se nacházela tvrz. Z konce 14. století pochází český název Suchý nebo Suchá. Pojmenování obce se měnilo několikrát v průběhu času: Chrystorf, Chfiesdorf, Griesdorf, Chrustot, Kryssdorf (1481) a Krinsdorf (1615). Název Kriesdorf se prosadil dokonce 17. století.

Zmiňovaná tvrz, zřejmě sídlo šlechty, nacházela se vedle dnešních domů č. 30, 31 a 33. Byla strhnutá r. 1684. Z její kamenů je postavená kostelní vež. Na jednom z kamenů věže je čitelný nápis „1684".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křižany (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)