Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Janův Důl (obec) [5800]



Janův Důl - nevelká samostatná obec ležící severovýchodním směrem od Osečné na jihozápadním svahu Ještědského hřebene. Zástavba obce lemuje silnici směřující ze Stráže pod Ralskem přes Osečnou do Liberce, kromě dvou místních částí – Suchý Janův Důl a Zadní Ves, které jsou od hlavní silnice poněkud vzdáleny.

Obec, původně osada patřící k osadě Družcov, byla založena v 16.století a byla majetkem bibrštejnské vrchnosti. V roce 1569 koupil Družcov se všemi pozemky a osadami českodubský pán Jan z Oppersdorfu a v té době vznikly dvě nové osady, Jenišov (poblíž pramenů Ploučnice) a Janův Důl (dolina mezi lesy podle potoka). Později se obě osady spojily a vznikla obec Janův Důl.

Do roku 1945 žilo v obci převážně německé obyvatelstvo s českou menšinou, které se zabývalo převážně zemědělstvím, a to chovem dobytka, pěstováním obilnin, brambor a pícnin. Dnes má obec 130 obyvatel a nadále si zachovává zemědělský ráz. Agrokomplet Janův Důl s.r.o. chová dobytek charollaiského plemene, jehož stáda jsou dominantou místních pastvin a zabývá se i rostlinnou výrobou – pěstováním obilí a řepky.

Lékařská služba včetně lékárny je zajištěna v nedaleké Osečné, poštovní úřad je tamtéž.

V blízkých Lázních Kunraticích se nabízí lázeňská léčba pro pohybové ústrojí. Autobusové spojení do Osečné a Stráže pod Ralskem, právě tak jako do Liberce je uspokojivé, obchod v místě se ale nedaří zajistit.

Za odpočinkem sem přijíždějí místní chalupáři, jejichž zásluhou bylo zrekonstruováno několik chalup a ty téměř o každém víkendu a o prázdninách ožívají. Rekreační objekt Camping 2000 Janův Důl ubytovává převážně zahraniční rekreanty, zejména Holanďany, a to s obytnými přívěsy nebo v chatkách. V areálu je i bazén s tobogánem.

V roce 2005 byla zrekonstruována kaplička z roku 1796, která stojí v areálu Campingu a její vysvěcení v roce 2006 dalo podnět k založení tradice červnové Svatojánské pouti v obci.

Budova obecního úřadu vznikla rekonstrukcí bývalé školy a poskytuje jak prostor pro úřad a obecní knihovnu s veřejným internetem, tak pro zázemí ke kulturnímu vyžití občanů. Nově zřízené Spolkové a komunitní centrum v prostoru zasedací místnosti v této budově nabízí možnosti pro vzdělávací akce, přednášky apod. a je vybaveno audiovizuální technikou.

Obec je od roku 2004 držitelem Dekretu k užívání obecního znaku a praporu. Je zde aktivní spolková činnost zásluhou Sboru dobrovolných hasičů, \Mysliveckého sdružení a Místní skupiny českého červeného kříže. Spolky se podílejí na společenských akcích, soutěžích a brigádnické pomoci.

Místní částí Suchý Janův Důl prochází cyklostezka z Osečné směrem do Světlé pod Ještědem, turistická cesta, červeně značená, vede od pramenů Ploučnice, protíná střed obce a směřuje na Ještěd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Janův Důl (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)