Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nová Ves I (obec) [5665]



Obec leží v krásném úseku Labe, kde jsou po obou březích napřímeného umělého koryta zbytky někdejší labské nivy, prostoupené lužními lesy i částmi starých labských meandrů s bohatou flórou i faunou. Tato krajina ještě stále nabízí plno možností odpočinku, jak pasivního, tak aktivního.

V současnosti je v obci fungující Základní škola (1. až 5. třída) a mateřská škola, která je dvoutřídní.

V Klavarech byla dokončena stavba malé vodní elektrárny. V roce 1995 byla provedena rekonstrukce věže kostela sv. Václava. Obnova mohyly na vrchu Bedřichov a její uvedení do původního stavu byla zahájena roku 2000.

Obci se podařilo realizovat výstavbu čističky odpadních vod která byla zkolaudována roku 1998. Následná výstavba kanalizace byla na Ohradě dána do provozu v roce 2000 a v Nové Vsi je dokončena v roce 2001.

Na konci tisíciletí má katastrální území obce Nová Ves I rozlohu 1820 ha a čítá, včetně částí Ohrada, Klavary a Chaloupky 1071 obyvatel. Poslední přidělené číslo domu v Nové Vsi je čp. 270, na Ohradě čp. 128. V novém územním plánu obce se počítá s dalším rozšířením podnikatelských aktivit a zároveň se řeší rozšíření bytové zástavby.

Historie

V kronice pana Hájka se vypravuje, že poblíž dnešní obce Nové Vsi I při břehu labském, stávala osada Serčov. Pro časté povodně osadníci toto místo opustili a opodál na úpatí blízkého vrchu si vystavěli bydliště nové a nazvali je Nová Ves. Nejstarší záznam o Nové Vsi je z roku 1290, kdy Hynek z Dubé prodal Novou Ves spolu s několika dalšími, cisterciáckému klášteru Sedleckému u Kutné Hory.
Z dalších písemností se dovídáme o faře a to poprvé r.1352. Farní kostel sv. Václava stojí uprostřed návsi, dříve obklopen dnes již zrušeným hřbitovem. Z původní stavby pocházející asi z XII. století se zachoval čtvercový presbytář s křížovou klenbou. V roce 1437 se Nová Ves dostává ke kolínskému panství a to darem císaře Zikmunda Bedřichovi ze Strážnice. Nová Ves patří mezi obce, jichž se přímo dotýká památný den 18.6.1757, den bitvy u Kolína. V tento den stál na blízkém vrchu pruský král Bedřich II. a řídil odtud bitvu. Po něm byl vrch nazván Bedřichovem. Na paměť vítězství vojsk Marie Terezie se na vrchu Bedřichově tyčí pozdně empírový jehlan, postavený kolem r.1840 V.Veithcem. V roce 1774 byla v obci zřízena farní škola. V roce 1873 měla škola dvě třídy, ale vlastní školní budova byla postavena v roce 1888.
Další částí obce je Ohrada. Tato osada vznikla kolem roku 1778, kdy byl zrušen panský dvůr, na jehož pozemcích stávala ohrada pro dobytek. Po jeho zrušení zakládá se zde osada nazvaná Ohrada.
Nová Ves I. leží v krásném úseku Labe, kde jsou po obou březích napřímeného umělého koryta zbytky někdejší labské nivy, prostoupené lužními lesy i částmi starých labských meandrů s bohatou flórou i faunou. Tato krajina ještě stále nabízí plno možností odpočinku, jak pasivního, tak aktivního.
Na začátku tisíciletí má katastrální území obce Nová Ves I. rozlohu 1120 ha a čítá včetně Ohrady, Klavar a Chaloupek 1068 obyvatel. Poslední přidělené číslo domu v Nové Vsi je čp.276, na Ohradě čp.132.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nová Ves I (obec) Kolín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)