Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Záhoří (obec) [5594]



Obec Záhoří leží v okrese Jindřichův Hradec. Má 119 obyvatel a katastrální území obce má rozlohu 361 ha. Ve vzdálenosti 8 km západně leží město Veselí nad Lužnicí, 8 km severozápadně město Soběslav, 16 km jihovýchodně město Jindřichův Hradec a 20 km severně město Sezimovo Ústí. První zmínka o Záhoří je z 1. poloviny 14. století v nekrologiu fary v Kardašově Řečici. Ve 13. století území vesnice patřilo patrně pánům z Hradce , při pozdějším dělení majetku připadlo pánům z Ústí. Roku 1466 byl majitelem Bušek z Březnice, jak je doloženo listinou této vesnici danou.

V 16. století patřila část vsi jakémusi Matouši z Brna. Ten ji v roce 1511 prodal Petru z Rožmberka, který ji v roce 1528 postoupil jako náhradu za dluh městu Soběslavi. Se Soběslaví sdílela ves osudy až do roku 1672, kdy se dostala do rukou Schwarzenberkům. Ti ji spolu s Vřesnou prodali roku 1735 hraběti Knefsteinovi a byla připojena k panství Kardašova Řečice, ke kterému patřila až do roku 1848, kdy se Záhoří osamostatnilo.

Ve 2. polovině 19. století - roku 1887 došlo k výstavbě železnice a na katastru obce byla zřízena železniční stanice Doňov. V 50. - 80. letech 20 století byla obec sloučena spolu s okolními vesnicemi s Kardašovou Řečicí. V rámci společného zemědělského družstva byla v obci postavena sušička obilí, zelené píce, sklad brambor a výkrmna prasat. Zároveň byla postavena prodejna, hasičská zbrojnice s pohostinstvím a čtyři domky s celkem 17 bytovými jednotkami, byla zavedena kanalizace a vodovod. V 90. letech zde vznikl zemědělský zpracovatelský podnik Biasen.

Mezi zajímavosti obce patří, že se zde narodil, dne 27.2.1921 pan Josef Mixa, dlouholetý to člen činohry Národního divadla, který vstoupil do povědomí diváků především ztvárněním hlavní role v nezapomenutelném filmu Švanda dudák v roce 1955.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Záhoří (obec) Písek
obec, osada Orlické Záhoří (obec) Rychnov nad Kněžnou
obec, osada Záhoří (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Záhoří (obec) Tábor
obec, osada Záhoří (obec) Semily
obec, osada Záhoří (osada) Plzeň-jih
obec, osada Kunštát-Orlické Záhoří (osada) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)