Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Smržov (obec) [5573]



Obec Smržov se nachází v okrese Jindřichův Hradec, kraj Jihočeský. Ke dni 2. 10. 2006 zde žilo 97 obyvatel. Obec Smržov leží v Třeboňské pánvi, v kraji, jehož erbovním znamením je nespočet vodních ploch. Rybníky se zde začaly budovat už ve 13. století, ale nejvíce jich bylo zbudováno v 16. a 17. století proslavenými rybníkáři Štěpánkem Netolickým a Jakubem Krčínem z Jelčan. Jejich promyšlená soustava rybníků, hrází, přívodních i odvodních stok byla na svou dobu udivující dílo, a i dnes je uznávána odborníky za jedinečné řešení.

První písemná zmínka o obci je z roku 1367. Historie obce se připomíná i v pobělohorské době, kdy právě na hrázích uvedených rybníků došlo ke střetům a rozhodujícím bitvám mezi stavovským českým vojskem vedeným hrabětem Thurnem a císařským vojskem vedeným Buquoyem. Následky války byly pro zdejší oblast i okolní vesnice a městečka nedozírné. Neustálým drancováním, vypalováním domů po několik let došlo téměř k vysídlení původních obyvatel. Na tomto se nejvíce podílel generál Maradas se svým vojskem. Později r. 1660 převzal správu na zdejším krajem Jan Adolf Schvarzenberk a na památku útrap zdejších obyvatel nechal v obci Smržov a dalším okolních vesnicích i v polích vystavět malé kapličky, kterým se údajně říkalo "maradasky" a dnes jako památky jsou obcemi udržovány. Po značených turistických stezkách je možno projet rozsáhlé lesy, táhnoucí se téměř až k Hluboké nad Vltavou. Zde je další značené památné místo, a to " Žižkův dub", u kterého se husitský hejtman tajně scházel se svými spolubojovníky v době husitských válek a využíval tak neprostupnosti lesů s rozsáhlými bažinami, se znalostí jen určité schůdné stezky. 

V současné době je okolní příroda využívána především k rekreaci a turistice, o čemž svědčí řada nemovitostí v obci využívána chalupáři a téměř 130 chat u rybníka Dvořiště. Od časného jara až do podzimu využívají cykloturisté značených turistických tras v lesích a po hrázích rybníků. Při setkání s přírodní scenérií zdejšího kraje nezbývá než souhlasit s Václavem Honsem, který ve své beletrii "Jižní Čechy z ptačí perspektivy" napsal: "Byla jsi prý krajino jihočeská v dávnověku pustou a nevlídnou zemí, a tak tvou dnešní krásu píď po pídi, zrníčko po zrníčku zdvihly nesčetné generace našich předků pracovitých a pohostinných, a tak snad každičký rys tvé dnešní podoby prošel a byl přetaven přičinlivou člověčí dlaní. Snad i proto jste mé Jižní Čechy tak líbezné, tak blízké lidskému srdci a našemu věčnému snění. Tak blízké lásce."


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Smržov (obec) Benešov
obec, osada Smržov (obec) Hradec Králové
obec, osada Smržov (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)