Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dačice (město) [5508]



Nejstarší písemná zpráva o Dačicích je z roku 1183 v kronice Jarlocha, opata premonstrátského kláštera v Milevsku. Tohoto roku si nechal znojemský kníže a markrabě moravský Konrád Ota vysvětit v Dačicích kostel olomouckým biskupem Pelhřimem.

Jméno města
Pravděpodobně odvozeno příponou -ice od starobylého osobního jména Dak nebo Dač, domáckých podob jmen Dabor, Damir, Dalibor a znamená "ves lidí Dakových, Dačových".

Heraldický znak
Na modrém štítě je zlatá pětilistá růže s červeným středem a zelenými kališními lístky a nad ní zlaté latinské písmeno M pod korunou (znak vychází z erbu pánů z Hradce), nad štítem je dále kolčí helm s modrozlatými pokryvadly a královskou korunou.

Dačice jsou přirozeným centrem regionu jihozápadní Moravy. To je dáno nejen jejich polohou, ale i množstvím služeb, které jsou zde k dispozici. Vzhledem k vysokému podílu plynofikace je v Dačicích čisté ovzduší a v poslední době, po dokončení kanalizace (za přispění EU z programu Phare) a vybudování čističky odpadních vod, i poměrně čistá Moravská Dyje. Okolní lesy, historické památky a památná, pověstmi opředená místa, dotvářejí malebný charakter města a okolního kraje.

V samotném městě najdete nejen množství obchodů a obchůdků, malých i větších firem, ale například i nemocnici, moderní sportovní stadion, kino i mnoho dalších kulturních a sportovních zařízení. Dopravní spojení je zajištěno především autobusy a v severojižním směru i železnicí na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice.

Ve městě v posledních letech probíhá čilý stavební ruch. Na západním okraji vzniká nová výstavba v lokalitě Nivy. Před nedávnem byla dokončena nová budova Základní umělecké školy a v roce 2005 bude rozšířena možnost bezplatného parkování v centru města.

Zdánlivě jednotvárný život Dačic ozvláštňují pravidelně pořádané akce jako např. festival dechových orchestrů Fest Band anebo přehlídka ochotnických divadel Za dačickou kostku cukru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dačice (město) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)