Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Číměř (obec) [5506]



Číměř (Schamers) byla založena v polovině 13. stol. na emfyteutickém právu. První písemná zpráva pochází z roku 1359. Původně náležela třeboňskému kláštěru a po roce 1463 k hradeckému panství. Její práva tržní, na solní obchod, prodej vína, robotní úlevy a užívat znaku dala jí výsadní postavení.

Na území obce se nachází kostel, který byl doložen r. 1359. Zasvědcení sv. Jiljí užívané pro rozmberské kostely kolem poloviny 13. století však ukazuje na větší stáří obce, vzniklé za německé kolonizace Jindřichohradecka. Kostel s pozdně gotickým jádrem a pozdně renesanční věží z r. 1616 byl barokně přestavěn ve 2 polovině 17. století.

Dalšími památkami je barokní kašna na návsi z 18. století a boží muka z r. 1689. Dominantou všech místních částí jsou kaple. Památkově významná je kaple sv. P.Marie v Dobré Vodě z r. 1768. Za zmínku stojí též kaple sv. Anny v Sedle. Obec i místní části se nachází v přírodním parku Česká Kanada, který se vyznačuje dosud nedotčenou přírodou, hlubokými lesy a krásnými rybníky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Číměř (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Číměř (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)