Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zbilidy (obec) [5486]



Naše obec se nachází v kopcích Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce pohybující se kolem 650 m. n. m. Může se pochlubit výhodnou polohou, neboť leží na půli cesty mezi krajským městem Jihlavou a Pelhřimovem. Plusem je také blízkost dálnice D1 (exit Větrný Jeníkov) a poutního místa Křemešník s kostelem Nejsvětější Trojice, turistickou rozhlednou a hotelem se sjezdovkou. Místní částí je obec Maršov.

Obec je známa především díky krásné přírodě v jejím okolí a je tedy ideálním místem k odpočinku. Na jaře každého milovníka přírody potěší procházky probouzející se krajinou, v létě potom milovníci vody ocení možnost koupání a odpočinku u Maršovského rybníka. Podzimní měsíce jsou ideálním časem pro sběr lesních plodů a především hub a zima je zde rájem pro milovníky běžecké stopy a ostatních zimních radovánek.

Obec je vybavena vodovodem s vodou kojenecké kvality a kanalizací. Má autobusové spojení s Jihlavou, Humpolcem a Havlíčkovým Brodem. Základní škola a mateřská školka se nacházejí v sedm kilometrů vzdáleném Větrném Jeníkově. Za prací většina obyvatel dojíždí do Jihlavy. V obci je minimální nezaměstnanost.

Už samo zvláštně a nezvykle znějící jméno Zbilidy v nás evokuje dojem, že se jedná o starobylou obec. První písemná zmínka o ní je sice až z r. 1341, ale založení vsi spadá do doby kolonizací kraje prováděné premonstráty z želivského kláštera v předchozím století. Důležitou roli při vzniku Zbilid sehrála nejen prastará středověká „humpolecká cesta“,  protože některá z jejich tras běžela právě tudy, ale také rozsáhlá prospekce a těžba stříbrných rud v okolí. O jejím rozsahu hovoří především četné obvaly různých velikostí a zachovalosti v okolí obce i nejbližších obcí, např. Branišova, Šimanova, Dudína, Opatova. Jen na zbilidském katastru v lese pod samotou Padrtí jich najdeme několik a zkušený montanista dovede pomocí někdy už málo zachovaných indicií tah sledovat až k samotě Klábovka. Jazykovědci uvažují, že název byl původně posměšným vlastním jménem. Snad odráží nějakou tragickou událost nebo velkou nebezpečnost cesty, s čímž by mohl korespondovat i jiný pomístný název lesa Mordovny. Daleko později se objevil i německý název obce Rothes Neustift, který byl samozřejmě tvořen jiným způsobem. Nejstarším držitelem byl tedy želivský klášter, jehož majetek v r. 1468 dostal do rukou Trčků z Lípy, a to včetně panství Větrný Jeníkov, jehož byly Zbilidy součástí. S Větrným Jeníkovem pak sdílela obec své další osudy, byla společně s ním prodávána i kupována, a to až do roku 1848. Z historických událostí alespoň zaznamenejme postižení obce v době třicetileté války, jak to nepřímo potvrzuje zápis v berní rule z r. 1654. Ten dokládá ve Zbilidech dva starousedlíky, čtyři nově usedlé a tři grunty pusté. Znamená to, že v době války byla ves z víc než 2/3 zničená. Tereziánský katastr o století později registruje v obci mlýn o čtyřech stoupách a pilu, která se však uvádí „ve špatném stavu“.  Po r. 1848 spadaly Zbilidy politickou správou do Německého Brodu a v letech 1910-1960 do Humpolce. V tomto roce se staly součástí okresu Jihlava. V r. 1980 však ztratily svou vlastní samosprávu, když byly integrovány k Větrnému Jeníkovu. Od 90. let 20. stol. mají Zbilidy opět svůj vlastní obecní úřad.  

    Návštěvníka Zbilid asi překvapí poměrně rozsáhlá novodobá výstavba. Jeho zrak jistě s radostí spočine na novém penzionu s restaurací, jejíž venkovní část přímo láká k posezení. Z památek stál do nedávna za pozornost přízemní dům čp. 14 zbouraný v r. 1973, představující selské stavení ve stylu lidového empíru z pol. 19. stol. Patříval rodině Valentů a od r. 1889 zde byla v jedné místnosti dokonce škola. Na jeho místě dnes stojí víceúčelová budova s obecním úřadem. Snad dnes nejzajímavějším objektem je cenná, ojediněle zachovalá býv. kovárna čp. 4 (u Hodačů) s podloubím na kamenném pilíři a letopočty 1839 a 1869 na ostění vchodu. Na návsi si prohlédněme i zajímavě řešený pomník obětem 1. světové války z r. 1936 s 16 jmény obětí ozdobený pěkným bronzovým československým znakem a bustou TGM (byla po r. 1948 ukryta a po r. 1989 se vrátila na své místo). Hned vlevo vedle pomníku je velký kamenný kříž z r. 1897. Nedaleko odtud, před domem č. 17, najdeme boží muka z r. 1774 s třemi podmalbami na skle v horní části. Představují Vítězného Krista, PM s Dítětem a sv. Václava. Pokud se vydáme směrem staré cesty na Dudín, můžeme při toulkách narazit na kraji lesa asi 500m západně od obce v trati Na Hranici na zajímavý novodobý křížek postavený zde v r. 1995 p. Razimou. Avšak nejstarším a nejpřitažlivějším artefaktem na zbilidském katastru je určitě velký monolitický pamětní kříž stojící vlevo silnice do Opatova, přibližně 20m před odbočkou na Dudín. Má mírně se rozšiřující ramena s olámanými hranami, přední a zadní strana je opracovaná, na obou je rytý klínový kříž. Vpředu je navíc ve svislém rameni kopí hrotem vzhůru.

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zbilidy (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)