Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » obec, část obce (osada) » Vyskytná nad Jihlavou (obec)

Vyskytná nad Jihlavou (obec) [5481]



Vyskytensko se rozkládá 8 km severozápadně od krajského města Jihlavy. Jeho centrem je obec Vyskytná nad Jihlavou, jedna z nejstarších písemně doložených vsí na Jihlavsku. Už v roce 1226 se objevila na listině papeže Honoria III. Tehdy patřila do majetku želivského kláštera. V jejím sousedství vznikly později další menší vsi - Jiřín a Hlávkov a osada Rounek. Tím byla ve 13. století kolonizace tohoto území dokončena.

 

Prohlédněme si celou oblast z ptačí perspektivy. Severní hranici Vyskytenska tvoří zalesněná úpatí kopcovitého terénu s nadm. výškou kolem 650 m, kterými protéká Trojanský potok. Západní hranici vymezuje samota Skřivánek a odtud meandrující Maršovský potok, až k soutoku s řekou Jihlavou. Přitom nelze pominout rekreační centrum kolem Maršovského rybníku. Jižní hranici tvoří od nepaměti již zmíněná řeka Jihlava, se kterou se oblast Vyskytenska loučí při soutoku s Bělokamenským potokem kopírujícím téměř polovinu západní hranice oblasti. Zbývající část vyplňují mohutné lesní porosty na úpatí Kamenitého vrchu s nadm. výškou 660 m.

 

Uprostřed Vyskytenska můžeme obdivovat střídající se nedotčené loučky a mokřady s historickou plužinou formovanou do lánových pentlí či kruhových výsečí. Pavoučí síť polních cest a silnic provázejí dominantní staleté lípy, polní kříže, Boží Muka a kapličky.

 

Nejvyšší vrch U sv. Antonína (629 m.n.m.), opředený pověstmi, nabízí v každém ročním období procházky zalesněným terénem kolem starých důlních děl, vojenských šancí z roku 1823 a významné poutní kapličky zasvěcené sv. Antonínovi Paduánskému.

 

VYSKYTNÁ  NAD  JIHLAVOU

Tvoří střed oblasti a je sídlem Obecního úřadu. V současnosti obec prochází výraznou přeměnou provázenou novou výstavbou rodinných domků.  Na návsi stojí barokní kostel sv. Vavřince, jehož historie spolu s farou se započala psát kolem poloviny 13. století. V minulosti býval kostel opevněn. Hradební zeď ohraničuje dodnes užívaný hřbitov s márnicí. Nejdříve slovanská ves, později s převažujícím německým obyvatelstvem, se od 15. století až do roku 1945 psala s přívlastkem Německá, Deutsch Giesshübel. Kamenná Boží Muka naproti nákupnímu středisku mají na soklu reliéf s puškou a na vrcholu letopočet 1667. V obci je obecná škola s dlouholetou tradicí. Severně bývalo německé polní letiště luftwaffe. Při jižním okraji katastru, nad bývalým Sieglovým mlýnem, začíná unikátní hornický náhon dlouhý více jak 7 km, který byla dodávána voda pro pohon vodotěžných strojů až ve Starých Horách u Jihlavy. Zbudován byl v roce 1315 a jeho suchým korytem je možné uskutečnit krásnou procházku zdejší přírodou. Na katastru je několik dalších míst připomínajících slavnou dobu dolování stříbra na Jihlavsku ve II. polovině 13. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vyskytná nad Jihlavou (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)