Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řídelov (obec) [5454]



Dle dostupných informací je první zmínka o založení obce Řídelov s původním názvem Řitlov v roce1355. Lesy z větší části patřily k panskému revíru "Roštýnskému", obec pak přifařena byla k Telči.

Obyvatelé obce (v r. 1870 bylo 179 obyvatel v 18 číslech) se živili zemědělstvím (pěstování a zpracování lnu), převážně však dřevařskou prací v panských lesích, které sahaly a k samé obci. V obci bývalo 5 větších selských usedlostí, mlýn Jana Drdáka, pila u "pilního rybníka" (později hájovna), hostinec a řemeslníci - kovář, tesař, košíkář, tkadlec a kameníci.

U rybníka "Pilního" stával ještě kolem roku 1830 hamr - "vodokovárna" na zpracování železa, dováženého z hutí, které stávaly u Dolního Bolíkova (Slavonicko). Po prodeji velkostatku v Telči v r. 1861 zde byla zřízena pila, fungující ještě se dvěma dalšími ("Horní" - v území Řásné a "Dolní") do r. 1873, kdy byla v Telči vystavěna pila parní. Stavení zrušených pil byla určena k bydlení hajných.  

V samotné obci se výrazně uplatňuje skupina vzrostlých stromů v centrální části obce v návaznosti na údolí obklopené vzrostlou zelení směrem SV, otevírající krásný pohled na siluetu gotického hradu Roštejna z 1. pol. 14. stol., renesančně přestavený kol. roku 1570. Je to jedno z nejlépe dochovaných opevněných sídel na Moravě.

V těsném sousedství krajních objektů obce, v západní straně je atraktivní, romanticky působící zaplavený bývalý lom, obklopený zelení,  sloužící jako výcvikové středisko potápění.

V katastru obce je umístěno několik "božích muk" a křížků, které rovněž patří ke kulturnímu dědictví obce.

Naše obec leží 8 km seseverozápadním směrem od Telče v nadmořké výšce 632 m. Katestr obce ja 652 ha z něhož je 450 ha lesní půdy a zbývající ha jsou zařazeny jako orná půda, louky, pastviny a rybníky. Podlož lesních půd je převážně kamenitá – naskytovala práci místním obyvatelům ( lámání kamene, soklový kámen a výrobu dlažebních kostek ). Jinak převážná většina obyvatel, která neměla pevná zaměstnání v blízkém městě, pracovala v lese při těžbě přibližování dříví.

V současné době má obec Řídelov 96 osob hlášeno k trvalému pobytu a 19 chalupářů, což jsou lidé převážně v důchodovém věku. Do budoucna je plánovaná výstavba rodinných domů. V obci je nově vybudována ubytovna k ubytování rekreantů. Dále v obci plánujeme výstabu prodejny potravi, restauraci a hasičárnu. Dopravní obslužnost je využívání autobusových spojů, které jsou v souladu poptávkou obyvatel. Spádová oblast je Telč.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Řídelov (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)