Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Olší (obec) [5436]



Obec se rozkládá asi 7 km jihozápadně od Telče. Nejbližší železniční stanice jsou Telč a Dačice. Nadmořská výška činí 611 m. Pošta Telč, zdravotní a matriční obvod Dačice, římskokatolická farnost Kostelní Myslová, spravovaná z Telče. Malá obec s českým obyvatelstvem. V r. 1850 měla 134 obyvatel. Katastr obce měl v r. 1900 výměru 361 ha. V současné době má 32 domů a 56 obyvatel.

Obec leží v Jihlavských vrších, vklíněná v jejich jihovýchodním výběžku. Na západ od obce se vypíná vrch Bradlo 681 m n. m. se skalnatým hřebenem, za nímž k východu následuje Hora 664 m n. m., na jihu se zvedá vrch Zdeňkov 671 m n. m. Mezi Bradlem a Zdeňkovem se rozkládá plochá sníženina, jejíž nejnižší část vyplňuje Olešský rybník. Z okolních kopců jsou krásné pohledy na Telčsko, Dačicko, Slavonicko, vrchol Javořici a její okolí.

Ves se připomíná v písemných pramenech až r. 1580, kdy je uvedena v urbáři telčského panství. Od té doby bylo Olší součástí telčského panství až do roku 1849. Po r. 1945 postaveno: kaplička (1950), obecní úřad, autobusová čekárna a nástupiště, tenisový kurt, fotbalové hřiště.

Jméno vzniklo z přídavného nebo podstatného jména olší, tedy místo porostlé olšemi, olšinou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Olší (obec) Brno-venkov
obec, osada Olší (obec) Jihlava
obec, osada Olší nad Oslavou (část obce) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)