Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vrbice (obec) [5414]



Vrbice, podle staročeského slovníku znamená „místo porostlé vrbami“.
První zmínka o Vrbici v historických listinách pochází z roku 1368, z dob panování Karla IV, další zmínky jsou pak z roku 1423, kdy husité v Čechách bojovali proti všem. Záznam z roku 1441 hovoří o násilí a zničení vesnice ozbrojenci.
Od roku 1506 do poloviny 16. století patřila Vrbice pánům z Valdštejna, k jejichž majetku časem postupně přibývaly další vsi.
Od poloviny 16. století byla Vrbice a okolní vesnice majetkem rodiny Dohalských. Později Vrbici zakoupil císařský generalisimus Albrecht z Valdštejna a připojil ji ke svému frýdlantskému panství. Jeho sídlem byl Jičín.
Od roku 1624 až po zrušení jezuitského řádu v roce 1773 patřila Vrbice jičínským jezuitům.
Po zrušení jezuitského řádu byly statky prohlášeny za majetek státu, dvory, včetně vrbického, byly rozparcelovány a rozděleny mezi drobné zemědělce a bezzemky. O životě obce v 19. století máme zprávy jen kusé, až události 20. století jsou zaznamenány pečlivěji. Tragickým zásahem do klidného života vesnice byla první světová válka, které padlo za oběť deset vrbických občanů.
V srpnu 1929 se započalo se stavbou elektrického vedení a již 11. prosince 1929 byl první den zapnut elektrický proud.
Druhou světovou válku obec přežila bez obětí na životech a větších ztrátách na majetku občanů. V květnu 1945 prošla obcí sovětská armáda. která zde zůstala jen jeden den. V roce 1946, na základě výzvy vlády o osídlování pohraničí, se z Vrbice odstěhovalo do pohraničí 6 rodin – celkem 31 osob.
V roce 1952 byla v obci založena Státní traktorová stanice a Jednotné zemědělské družstvo II.typu, které se však po roce rozpadlo. Další družstvo bylo pod nátlakem úřadů založeno v roce 1957. O rok později byla postavena drůbežárna a kravín.
V roce 1974 bylo JZD začleněno do komplexu JZD Slatiny.
V roce 1971 byla Vrbice sloučena se Stříbrnicí. V roce 1976 byl zrušen Místní národní výbor ve Vrbici a obec byla přidělena do střediskové obce Žeretice. Dle přání občanů však byla v roce 1990 opět osamostatněna a zůstává sloučena se Stříbrnicí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vrbice (obec) Prachatice
obec, osada Vrbice (obec) Břeclav
obec, osada Vrbice (obec) Jičín
obec, osada Vrbice (obec) Karlovy Vary
obec, osada Vrbice (obec) Litoměřice
obec, osada Vrbice (obec) Nymburk
obec, osada Vrbice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)