Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Markvartice (obec) [5361]



Obec leží v Královéhradeckém kraji v okrese Jičín, geograficky je začleněna do Jičínské pahorkatiny v nadmořské výšce okolo 360 m. n. m . Nachází se  5 km jižně od spojnice nejbližších větších měst Mladá Boleslav a Jičín.  Správní celek obce tvoří celkem 9 menších obcí a osad. Jsou to Markvartice, Hřmenín, Příchvoj, Rakov, Skuřina, Leština, Mrkvojedy, Netolice,  Spařence a Malý Batín. K 1.1.2012 měla obec cca 470 stálých obyvatel.

Dominantou obce a celého okolí  je barokní kostel sv. Jiljí,  stojí v samotném centru obce, nad návsí v místě, kde stával původní farní kostel již ve středověku. Do současné podoby byl přestavěn v druhé polovině 18. století.Od roku 2009 probíhají koncerty a další kulturní akce podporující záchranu kostela  sv. Jiljí. Stav této kulturní památky nás nenechává klidnými.  V roce 2012 už byly zahájeny úvodní práce na odstranění havarijního stavu bývalé márnice a části opěrné zdi. Finanční částkou přispělo MK ČR, Královéhradecký kraj, obec Markvartice a jednotliví dárci.

V obci je významným prvkem ve výchově mladé  generace mateřská škola. Ve školním roce 2012/2013 bylo zapsáno celkem 28 dětí. Mateřská škola v  roce 2008 oslavila 30 let od otevření. Starší děti za vzděláním do škol musí již  dojíždět do Sobotky.

Kulturním místem v obci je místní knihovna, má již více jak stoletou tradici, zajišťuje veškeré knihovnické služby pro děti a dospělé. Knihovna je od roku 2006 připojena na internet. Všechny služby jsou pro obyvatele obce zdarma. V roce 2012  navštěvovalo knihovnu celkem 30 čtenářů, z toho 10 dětí do 15 let. O kulturní činnost v obci se stará kolektiv dobrovolníků kolem založeného divadelního spolku nazvaného Markvart. Mezi nejúspěšnější akce, které pořádají patří masopust, čarodějnice, oslavy keltských svátků, a strašidlácká  setkání.  Tyto  akce začínají patřit k tradičním svátkům místních obyvatel. Oblíbené je promítání filmů s návštěvou známé osobnosti.

Místní nadšenci připravují  turistické výlety po okolí. Výlety jsme zakončili na zámku ve Starých Hradech a v Domousnicích, na hradě Kost a nebo na Loretě u Bukvice. Pro větší informovanost turistů bylo na jaře 2009 vybudováno celkem šest nových  cyklistických zastavení v jednotlivých částech obce..

Uspořádali jsme přednášky na zeměpisná témata, vyprávěl nám pan léčitel a šéfkuchař.

Sportovní vyžití v jednotlivých částech obce zajišťuje Spolek dobrovolných hasičů. Za přispění mladých hasičů se oživuje činnost spolků. Organizují místní hasičské soutěže, turnaje v nohejbalu a ve fotbalu, pro nejmenší připravili na hřišti dětský den. V roce 2012 jsme si připomněli 130 let od založení SDH v Markvarticích a 120 let v Příchvoji. Hasiči zajišťují provoz posilovenně, kam si chodí protáhnout tělo.

V obci nemáme mateřská centra, kluby dětí,  orientujeme se hlavně na kulturní a společenské  akce tak, aby je rádi  navštěvovali účastníci z řad několika generací . Snažíme se sami pro sebe, naše rodiny, blízké  a všechny další  obyvatele či návštěvníky připravit takové akce, abychom si v době volna užili ponaučení i zábavu. Daří se nám bavit se společně, a to dokládá společná účast dětí, rodičů a prarodičů. K této formě setkávání  nás přivedla zkušenost, že v malé obci je těžké organizovat program pro úzce danou věkovou kategorii tak, aby byla hojně navštívena.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Markvartice (obec) Děčín
obec, osada Markvartice (obec) Jičín
obec, osada Markvartice (obec) Jihlava
obec, osada Markvartice (obec) Třebíč
obec, osada Markvartice (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)