Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kovač (obec) [5351]



Obec Kovač je situována 9 km jihovýchodně od Jičína a 10 km západně od  Hořic na rozloze 7,72 km čtverečních. Nadmořská výška činí 265 metrů nad  mořem. Geomorfologicky patří k Jičínské pahorkatině s úrodnou půdou,  která byla předurčena především k zemědělskému obhospodařování. Vesnice  má  podobu návesní silnicovky a  k vesnici patří i bývalá samota "Zlodějský  mlýn", kde stával vodní mlýn, ve kterém zdejší mlynář mlel obilí nejen  pro Kovač, ale i pro okolní obce, zejména pro obec Lužany ještě do r. 1945.

Jméno obce pochází od původního příjmení  zdejšího usedlíka, které vzniklo ze staročeského kovač-e, tedy kováře. První zmínka o obci je z r. 1318, kdy vlastnil ves Ota z Byšic.

Rok 1422 je připomínán Jan Satlo z Kovače. V majetku Satlů byla Kovač až do začátku 16. století. V r. 1513 již držel obec Matěj Libák z Radovesic, po něm Bílští z Kařišova, kteří prodali tvrz  s dvorem Ivanovi Jilemnickému z Újezdce a  z Kounic za 1000 kop. V rodě Jilemnických zůstala Kovač až do r.1584,  kdy obec zakoupil Jaroslav ze Smiřic. V r.1586 nabyli statek bratři Zikmund, Jaroslav, Ladislav a Albrecht ze Smiřic a připojili jej ke statku Úlibickému. Od Smiřických získal Kovač Albrecht z Valdštejna. V r. 1636 byla  ves dědičně postoupena Rudolfovi z Tiefenbachu. Ten ustanovil, že po smrti jeho manželky mělo panství připadnout Norbertovi, hraběti ze Šternberku a po vymření téhož rodu pak rodu hrabat z  Trauttmansdorfu.  V r. 1895 přináležela obec již  k panství Kumbursko-Úlibickému, byl zde dvůr a lesní revír Karla hraběte Trautmannsdorfa. V této době bylo v obci postaveno již 38 domů a žilo v nich 331 obyvatel, hlásících se k české národnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kovač (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)